23948sdkhjf

Biovica tar plats på Testa center

Bioteknikbolaget ska skala upp produktionsprocesserna i Testa center i Uppsala.

För att möta framtida efterfrågan kommer Biovica att skala upp en del av produktionen och processerna i Testa Center i Uppsala som slog upp dörrarna efter sommaren 2018. Den nya test och demonstrationsanläggningen som, delvis finansieras av GE healthcare och den svenska regeringen, erbjuder högkvalitativ bioprocesskompetens och kommer att fungera som en knutpunkt för innovation inom biomaterial.

Regeringen har investerat 100 miljoner kronor i Testa centret och GE healthcare har i sin tur investerat runt 45 miljoner. Andra sponsorer är Swelife, Region Uppsala, Uppsalabio, Tillväxtverket och stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.

– Vi är glada att vara ett av de utvalda innovativa företagen för att utveckla vår produktionsprocess här på Testa center. Detta projekt möjliggör att vi kan minska riskerna och minska tiden till marknadsintroduktion. En stabil tillverkningsprocess är grundläggande för att kunna leverera produkter av hög kvalitet, säger Adam Germunder operativ chef på Biovica i ett pressmeddelande.

Biovicas projekt som genomförs på Testa center får bidrag av Swelife. Bolaget utvecklar och kommersialiserar blodbaserade biomarkörer i syfte att utvärdera effekten av cancerbehandlingar.

I den nyuppförda byggnaden på 2500 kvadratmeter finns fyra bioprocesslaboratorier och ett tekniklaboratorium. Ett av bioprocesslaboratorierna har en säkerhetsnivå som är anpassad för hantering av virus och vacciner.

– Samarbetet kommer att vara väldigt värdefullt för oss i denna expansionsfas för att effektivt skala upp vår produktionsprocess för att möta den förväntade efterfrågan. Tillgång till kunskap och utrustning på Testa center är en stor fördel och vi är glada att det finns sådana möjligheter i Sverige, kommenterar Anders Rylander, vd Biovica.

Kostnaden för bolagen att hyra in sig på centrat är 60 000 kronor per vecka. Då får de tillgång till all utrustning och till den supportpersonal som finns knuten till testbädden. Fem personer som kan all utrustning finns tillgängliga för bolagen att nyttja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078