23948sdkhjf

Här testas tekniker för framtidens tillverkning

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Biologiska läkemedel är världens snabbast växande klass av läkemedel. Sverige vill hänga på. Men då räcker det inte med innovativa molekyler. Vi måste bli bra på tillverkning också. Nu ökar chanserna för detta då Testa center vid GE Healthcare i Uppsala slagit upp portarna.

I ett samarbete mellan regeringen och GE healthcare har det nya innovationscentret Testa center blivit verklighet. Genom innovationscenter ska fler få tillgång till den utrustning som behövs för att utveckla biologiska läkemedel. Testbädden ska verka för att öka kommersialiseringen av ny teknik och stödja tillväxt- och tillverkningsförmågan inom life science. Centret är byggt för verifiering av digitala, tekniska och biologiska innovationer i en autentisk produktionsmiljö och centret hjälper organisationer att uppnå ett tids- och kostnadseffektivt sätt att reducera risken att säkra industriell proof-of-concept.

– För att stödja life sceince i Sverige behövs ett ställe där man kan testa sin produkter och minska tröskel för bolagen att komma vidare. Detta är testbädden designad för. Här kommer man både kunna arbeta med projekt av biologisk karaktär, som att pröva att skala upp tillverkningen. Men man kan även testa innovationer inom digital teknik, förklarar Lotta Ljungqvist vd GE Norden och vd för Testa center.

Regeringen har investerat 100 miljoner kronor i Testa centret och GE healthcare har i sin tur investerat runt 45 miljoner. Andra sponsorer är Swelife, Region Uppsala, Uppsalabio, Tillväxtverket och stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.

I den nyuppförda byggnaden på 2500 kvadratmeter finns fyra bioprocesslaboratorier och ett tekniklaboratorium. Ett av bioprocesslaboratorierna har en säkerhetsnivå som är anpassad för hantering av virus och vacciner. Här kan bolag från och med nu hyra in sig under kortare eller längre perioder. Kostnaden för bolagen är 60 000 kronor per vecka. Då får de tillgång till all utrustning och till den supportpersonal som finns knuten till testbädden. Fem personer som kan all utrustning kommer att finnas tillgängliga för bolagen att nyttja.

Läs också: Ett utvecklande år för Testa Center i Uppsala

Men det är inte bara företag som är välkomna hit. Även akademin är en välkommen hyresgäst – men då till en något reducerad kostnad.

– Det finns två klasser som kommer in i centret, en ekonomisk och en icke-ekonomisk, och akademin hör till den icke-ekonomiska och prisbilden ser lite annorlunda utr för dem, förklarar Jesper Hedberg, verksamhetschef på centret.

Testa center drivs och ägs av GE healthcare men det är en icke-vinstdrivande verksamhet. Intäkterna från de som hyr in sig ska går till personalkostnader och att hålla testbädden i bästa skick. En beläggning på 75-80 procent räknar GE healthcare med och det ska räcka för att få verksamheten att gå runt och blir det ett överskott så återinvesteras de i verksamheten. Men det finns givetvis vinster för GE healthcare.

– Vi kommer själva att utnyttja centret i vår forskningsverksamhet. Dessutom ser vi att möjligheterna till utbyte och input från innovatörer och entreprenörer som kommer hit är goda för oss. Vi hoppas också kunna knyta kontakter för framtida rekryteringar för oss när vi söker olika kompetenser, säger Lotta Ljungqvist.

Men de immateriella rättigheterna behålls fullt och helt av projektägarna själva.

Förutom att verka för att öka bolagens kunskaper om tillverkning och chanser till tillväxt är centret viktigt för utbildning.

– En del kurser kan omgående lägga moment här. Vi kan också starta nya kurser i storskalig produktion, säger Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet.

Även Lotta Ljungqvist framhåller centrets viktiga roll i utbildningen.

– Universiteten har svårt att hänga med för det handlar om så pass dyr utrustning. Nu kan de betala när de nyttjar utrustningen istället.

Det är inte bara svenska bolag som har möjlighet att förlägga projekt här. Även utländska bolag är välkomna och urvalsprocessen av vilka som får möjlighet att hyra in sig sköts externt av Uppsala Bio.

– Den externa utvärderingsgruppen värderar projekten utifrån vissa i förväg uppsatta kriterier, bland annat tittar man på vilka projekt som har mest nytta av att vara här, förklarar Jesper Hedberg.

Första hyresgästen är redan klar. Bioteknikbolaget Biolamina flyttar snart in för att driva ett projekt i centret. Snart skalas tillverkningen upp.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie om covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast ett fåtal av företagets anställda testat positivt.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Nu startar ombyggnation av Retziuslaboratoriet

Planen är att Campus Solna tillsammans med Hagastaden ska bli ett life science-mecka.

Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Nyhetsbrev

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Arkiv

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

7

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Framgången kommer efter många misslyckanden

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: "Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt"

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Krönika
Diagnostiken är mitt i händelsernas centrum

Intresset för diagnostik får inte svalna när coronapandemin väl är över, det skriver Therese Hazelius, vd för Swedish Labtech, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

3

Ledare
Flockimmunitet och flockmentalitet

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

Jobb & Karriär
Abigo får ny vd

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

WWF ska kartlägga Astrazenecas vattenförvaltning

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.125