23948sdkhjf

SwedenBio efter regeringens debattartikel – Upp till bevis

I en debattartikel skriver statsråden Ibrahim Baylan, Matilda Ernkrans och Lena Hallengren att Sverige ska vara en ledande life science-nation. Detta väcker förhoppningar, men nu är det upp till bevis svarar SwedenBio.

Regeringen väcker förhoppningar hos life science-branschen med den debattartikel som ministrarna Ibrahim Baylan, Matilda Ernkrans och Lena Hallengren gick ut med i dag i Dagens Medicin. Men de konkreta bevisen på att life science är ett prioriterat område lär dröja tills budgeten är lagd.

– Vi är glada att regeringen nu blåser nytt liv i förhoppningen om en ambitiös life science-strategi, säger Helena Strigård, vice vd SwedenBio i en kommentar.

Särskilt efterfrågat för branschen har det varit att få ett kvitto på att ministrarna bakom life science-kontoret tagit till sig budskapen om att Sverige behöver synliggöras mer som life science-nation internationellt. Internationell attraktionskraft finns nu med som ett av de utpekade områdena som prioriteras i den kommande strategin.

– Här tror jag att vårt inspel om just ökad internationell attraktionskraft och lyskraft som presenterades för regeringen tidigare i vår har spelat roll, säger Lotta Ljungqvist, president och vd GE Nordic, som ledde arbetet med inspelet tillsammans med SwedenBio. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med regeringen kring konkreta åtgärder.

För SwedenBio som för bara några dagar sedan drev en serie insatser vid BIO International Convention i USA, däribland en gemensam nordisk plattform för att få investerare och företag världen över att få upp ögonen för nordisk life science, är utspelet vältajmat. Rekordmånga nordiska life science-bolag prioriterade i år att delta vid BIO och det nordiska samarbetet har varit framgångsrikt med stor exponering mot internationellt kapital och möjliga samarbeten.

– Vi inleder nu nästa fas att tillsammans med våra nordiska samarbetspartners arbeta för att synliggöra den innovationskraft vi sitter på i vårt hörn av världen. Vi ser att våra grannländers regeringar och investeringsfrämjande myndigheter backar upp initiativet. Bland annat finns ett stort intresse för att ta fram en nordisk läkemedelspipelinerapport, något som verkligen skulle kunna ge våra bolag en välbehövlig gränsyta mot internationella investerare. Nu hoppas vi att den svenska regeringen hakar på det som övriga Norden redan är igång med, säger Helena Strigård.

Om drygt ett år lägger regeringen även en forskningspolitisk proposition. SwedenBio driver på för att sambandet mellan den nationella life science-strategin och propositionen tydliggörs.

– Det verkliga beviset på regeringens ”commitment” till life science kommer vi att se i budgetpropositionen för i år och nästa år, menar Helena. Inte minst satsningar på forskningsinfrastruktur, inkubatorer och samarbetsplattformar för B2B och samverkan akademi-näringsliv, som Testa center och Bioventure Hub, liksom ett långsiktigt samverkansprogram för life science.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078