23948sdkhjf

Ett utvecklande år för Testa Center i Uppsala

Nu firar Testa Center i Uppsala ett år. Gäster bjöds på reflektion och framtidsspaning, möte med företag samt afternoon tea.

Under de öppnande presentationerna berättade Lotta Ljungqvist, vd för Testa Center och Jesper Hedberg, operativ chef, entusiastiskt om vilket hektiskt men givande och lärorikt år det varit, samt vilka enorma möjligheter som kommer ur denna satsning.

Under första året har de haft över 2000 besökare fördelat över 150 tillfällen, vilket visar det stora intresse som finns för verksamheten. Dessutom har besökare kommit från alla delar av världen.

– Vi har hittills sagt ja till alla som visat intresse av att komma och besöka verksamheten. Vi har haft ministrar, högre statstjänstemän och politiker samt internationella institut och organisationer. Synligheten är väsentlig för att nå fram till alla de aktörer som kan ha värde av vår verksamhet, berättar Lotta Ljungqvist.

Så mycket som tio externa projekt har genomförts i labbverksamheten och de räknar med att de redan har en beläggning på över två tredjedelar av tiden.

Initialt har projekten varit svenska företag som testat hur deras verksamhet kan gå från laboratorietester till fullskalig produktion, men målet är att även engagera internationella aktörer. Där de tidiga projekten fokuserat på produktion och utveckling av biofarmaceutiska produkter, finns både möjlighet och en stark önskan att testa eller kombinera teknikprodukter och digitala tjänster som kompletterar verksamheten.

Sista kvartalet av året kommer Testa Center att dessutom utöka verksamheten genom att skapa kapacitet för utveckling av vaccin och genterapier, samt en expansion av den digital miljön för träning, prototypning och testning.

Redan har ett finskt företag som arbetar med augmented reality, utvärderat hur deras utrustning och laboratoriestöd fungerar i labbverksamheten, vilket är ett typexempel på projekt som Testa Center gärna ser mer av.

– Den utväxling som kommer med att även testa teknikprojekt och digitala lösningar tillsammans med biofarmaceutiska projekt, ger inte bara fler dimensioner utan även nya möjligheter till samskapande som kan resultera i helt nya lösningar och företag, säger Jesper Hedberg.

Testa Centers fysiska miljö ligger på GE Healthcares område i Uppsala och verksamheten sker i samarbete med Vinnova genom SWElife, samt STUNS Uppsala BIO och Region Uppsala.

Läs vår reportage om Testa Center här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125