23948sdkhjf

Miljardavtal mellan läkemedelsbolag

Merck och GSK har tecknat ett samarbetsavtal inom immunonkologi värt drygt 38 miljarder kronor.

Avtalet innebär en global strategisk allians för att gemensamt utveckla och kommersialisera kandidaten M7824 som är ett bifunktionellt protein som det tyska bolaget Merck har utvecklat. Kandidaten är för närvarande under klinisk utveckling och har som mål att behandla flera olika svårbehandlade cancerformer.

Merck kommer att få en förskottsbetalning på 300 miljoner euro med efterföljande milstolbetalningar på upp till 500 miljoner euro som utlöses av data från forskningsprogrammet på M7824 för lungcancer. Merck kommer också att få ytterligare betalningar vid framtida godkännande på upp till 2,9 miljarder euro. Det totala potentiella affärsvärdet uppgår till 3,7 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 38 miljarder kronor.

Både Merck och brittiska GSKkommer gemensamt att bedriva utveckling och kommersialisering och alla vinster och kostnader från samarbetet delas lika. Detta uppger bolagen i ett pressmeddelande.

Hittills har nästan 700 patienter behandlats med läkemedelskandidaten M7824 för fler än 10 tumörtyper i olika fas I-studier. Totalt är det åtta studier som pågår eller som snart kommer att inledas med kandidaten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078