23948sdkhjf

Fler får hjärtinfarkt när det är kallt

Antalet hjärtinfarkter ökar vid kallt väder. Det visar tydliga forskningsresultat när alla hjärtinfarkter som inträffat i Sverige mellan 1998 och 2013 undersökts.

Svensk forskning med stöd av Hjärt-Lungfonden visar en tydlig ökning av antalet hjärtinfarkter vid kallt väder. Studien omfattar samtliga 274 000 hjärtinfarkter som inträffade i Sverige mellan 1998 och 2013. Nu behövs ytterligare forskning för att ta reda på orsaken.

– Vår forskning visar en klar relation mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med låg temperatur. Vi behöver forska mer om vad det här beror på. En möjlig förklaring är att det skapas ett större motstånd i hjärtat när blodkärlen i huden drar sig samman vid kyla, säger David Erlinge, överläkare och professor i kardiologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Studien har kopplat samman data om 274 000 hjärtinfarkter i Sverige från kvalitetsregistret Swedeheart med väderdata från SMHI. Resultaten visar en koppling mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med kall temperatur, lågt lufttryck, hög vindhastighet och få soltimmar. Kopplingen var tydligast för temperaturen. Antalet hjärtinfarkter ökade med 14 procent vid 0 grader jämfört med plus 20 grader.

– Tack vare forskningen har dödligheten i hjärtinfarkt halverats på tio år, men fortfarande dör cirka 6 000 svenskar i hjärtinfarkt varje år. Upptäckter som den här lägger grunden för fortsatt forskning och fler räddade liv, kommenterar Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

En aktiv livsstil minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och forskarna bakom studien vill inte dra slutsatsen att man ska sitta inne när det är dåligt väder. Däremot tyder resultaten enligt forskarna på att personer med hög risk för hjärtinfarkt bör klä sig ordentligt och eventuellt undvika ansträngning utomhus vid låga temperaturer.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156