23948sdkhjf

Storslam för Moberg

Licensavtal med läkemedelsjätte, avyttring av all kommersiell verksamhet och en fint resultat för fjärde kvartalet. "Det har varit en intressant natt", säger vd Peter Wolpert.

– Det har varit en intressant natt. Alla stjärnor strålade samman vid ungefär samma tillfälle, sa vd Peter Wolpert vid en presskonferens.

Tre stora händelser sedan börsens stängning i går. Först kom beskedet att bolaget har slutit ett licensavtal med läkemedelsjätten Bayer om exklusiva Europarättigheter till MOB-015 som är bolagets nagelsvampsbehandling. Detta avtal kan vara värt upp mot en halvmiljard kronor vid framgångsrik kommersialisering och utveckling.

Efter midnatt meddelade sedan bolaget att de säljer sin verksamhet för receptfria produkter, OTC-verksamheten, för 155 miljoner dollar, motsvarande 1 431 miljoner kronor till ett holdingbolag ägt av RoundTable healthcare partners och Signet healthcare partners. Denna affär ger en reavinst på cirka en halv miljar kronor.

– Transaktionen är inte klar än utan ska stängas i mars och måste bli godkänd av extrastämman. Vi har försäkrat oss hos de stora aktieägarna att vi har stöd för denna transaktion, säger Peter Wolpert.

Pengarna användas till att lösa utestående obligationer samt till en utdelning på 43-45 kronor per aktie. Köparen har därutöver åtagit sig att skjuta till 5 miljoner dollar, motsvarande 46 miljoner kronor, till bolaget. Detta dels genom att teckna sig för nyemitterade aktier och genom att lån till Moberg med tillhörande teckningoptioner.

– Vi kan göra en väsentlig utdelning till aktieägarna under året på 43-45 kronor per aktie.

För att kunna göra denna utdelning kommer bolaget att korta sitt finansiella år och komma med ett nytt bokslut sista juni.

– Bolaget kommer i år att ha två årsstämmor, en i maj och en i september och snart därefter kommer vi distribuera pengarna till aktieägarna, säger Peter Wolpert.

Det sammanlagda värdet av transaktionen för Moberg Pharmas aktieägare motsvarar cirka 78–80 kronor per aktie, baserat på utdelningen till aktieägarna och Köparens teckning i Bolaget.

I samma veva som affären offentliggjordes presenterade Moberg, lite i förtid, siffrorna för fjärde kvartalet 2018 med ett rörelseresultat på 22,5 miljoner kronor (17,6), en nettoomsättning på 97,1 miljoner kronor (90,1) och ett resultat efter skatt på 11 miljoner kronor vilket även det var en ökning från samma period förra året (9,6).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078