23948sdkhjf

Tio minuters trädgårdsarbete räcker

Så lite som tio minuters motion per vecka ser ut att minska risken för hjärtdöd, enligt en kinesisk observationsstudie.

Det låter som något en tvivelaktig själv-hjälpare skulle påstå, men det är forskare från Shandonguniversitetet i Kina som står bakom siffrorna.

I en artikel i British journal of sports medicine visar Min Zhao och medarbetare med en retrospektiv observationsstudie att även mild träning, som promenader eller trädgårdsarbete, som utförs i 10-59 minuter per vecka resulterar i en 18-procentig minskning av dödlighet (alla orsaker) över en tioårsperiod.

Forskningsmaterialet som använts är data från US National health interview surveys (NHIS) mellan 1997 och 2008. NHIS startade 1957.

Forskarna intresserade sig särskilt för 88 140 personer i åldern 40-85. vars data sedan korrelerades med registrerade dödsfall fram till utgången av 2011. Effekten visade sig vara stark. De som tränade 10 till 59 minuter per vecka på fritiden har 18 procents lägre risk för all-cause mortality jämfört med de som bara slöar.

Inte så förvånande minskar dödligheten med ökande mängd motion. 150 till 299 minuter per vecka minskade risken med 31 procent. Elitmotionärerna med 1 500 minuter eller mer minska risken med imponerande 46 procent.

Förhållandet mellan aktivitetsnivå och mortalitet av hjärt/kärl-relaterade orsaker enbart, var inte lika självklart. I den försiktigaste gruppen med 10 till 59 minuter minskade risken med 12 procent. De med 120 till 299 minuter med 37 procent. Elitsatsarna, som har svårt att sitta still, nådde bara 33 procent vilket visar att åtminstone för hjärthälsan finns det ett motionsoptimum.

Kör du hårdare än så slår lagen om avtagande avkastning till (en term från det ekonomiska området).

Länk till artikeln:

Beneficial associations of low and large doses of leisure time physical activity with all-cause, cardiovascular disease and cancer mortality: a national cohort study of 88,140 US adults

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078