23948sdkhjf

Kostsam motgång för Bioarctic

På torsdagen kraschade ännu en alzheimer-kandidat i fas III. Biogen och Eisais motgång stjälpte över på Bioarctic som föll fritt på börsen och analytiker ser inte ljust på framtiden.

Under torsdagen meddelades att amerikanska Biogen och japanska Eisai stoppar de pågående fas III-studierna med antikroppen aducanumab i förtid. Detta efter att en analys som gjorts visat att det är osannolikt att kandidaten ska nå sina mål.

– Denna nedslående nyheter bekräftar komplexiteten i att behandla Alzheimers sjukdom och behovet av vidareutvecklad kunskap inom neurovetenskap, skrev Biogens vd Michael Vounatsos i ett pressmeddelande.

Ännu en gång går en alzheimer-kandidat i sen fas i graven. Tidigare har bland annat Eli Lilly och Merck tvingats lägga ner sent efter att effektmålen inte uppnåtts. Och torsdagens bakslag gav stora negativa effekter för svenska Bioarctic som tillsammans med just Eisai går mot fas III med kandidaten BAN2401 mot alzheimer. Aktien föll fritt och handelsstoppades.

Bioarctic kommenterade själva Biogens och Eisais nederlag i ett pressmeddelande:

– Läkemedelskandidat aducanumab ska inte sammanblandas med Bioarctics läkemedelskandidat. De två projekten, aducanumab och BAN2401, är baserade på olika antikroppar.

Under natten till fredag svensk tid meddelande Bioarctic att Eisai har initierat den globala bekräftande Fas 3-studien med BAN2401 i patienter med tidig Alzheimers sjukdom. Studien har namnet Clarity AD/Studie 301 och 1566 patienter ska ingå. Resultat från studien är att vänta under 2022.

Men analytiker ser inte ljust på möjligheterna till framgång för Bioarctic och Eisai. JP Morgans analytiker Naomi Kumagai menar att det är motiverat att anta att sannolikheten för att BAN2401, eller någon annan amyloid-beta-hämmare, ska lyckas också är låg.

Under fredagen återupptogs handeln med Bioarctic som är listat på Nasdaq Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093