23948sdkhjf

Knutna band vid Bayers invigning

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Det klipptes inga band när Bayer invigde sitt kontor på Campus Solna vid Karolinska institutet. Istället knöt forskningsminister Matilda Ernkrans och sverige-vd Tomas Feffer en knut som symbol för ökad samverkan.

Förra våren meddelade life sciencejätten Bayer att de skulle flytta sitt svenska huvudkontor till Campus Solna vid Karolinska institutet. Nu är flytten klar och det nya kontoret invigdes i veckan av forskningsminister Matilda Ernkrans och Bayers Sverige-vd Tomas Feffer med flera.

Flytten är en symbol för samverkan kring hälsa, idag och i framtiden. Forskning, sjukvård och företag kommer närmare varandra vilket stimulerar utveckling inom life science-sektorn. Samverkan och minskade avstånd var ett genomgående tema när invigningsdagen inleddes med ett seminarium i Aula Medica.

– Idag firar vi inte bara flytten utan vi firar även samarbete. Vi minskar gapet mellan industri, akademi, professionen och samhället, sa Miriam Holstein, CEO Bayer Nordics.

Det framväxande området Hagastaden vid Karolinska institutet och nya Karolinska universitetssjukhuset kan vara av stor betydelse för Sveriges framtida förutsättningar och attraktionskraft inom life science. För Bayer har det varit ett strategiskt vägval att finnas mitt i detta kluster.

– Innovation har gjort och gör fantastisk saker för samhället. Från början var all vår innovation hemlig sedan gick vi mer mot öppen innovation och nästa steg är att arbeta i ett innovationsekosystem. Därför är flytten hit till KI särskilt lyckad, menade Kemal Malik, head of innovation och styrelsemedlem Bayer.

– Vi står nu vid en punkt i utvecklingen där vi kommer att kunna bota människor från sjukdomar som länge gäckat mänskligheten. Vi kommer att kunna bota, inte bara behandla och lindra.

Under invigningsseminariet närvarade även Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Forskningen måste möta dagens och morgondages utmaningar och där blir samarbete mellan olika aktörer helt avgörande. Många är inblandade; akademi, industri, professionen och patienterna och nyckeln till framgång ligger i nya plattformar för alla aktörer att mötas, sa statsrådet Ernkrans.

Matilda Ernkrans passade även på att tala om den nationella life science-strategin och uppmanade alla att vara med och bidra.

– En nationell life science-strategi måste vara välförankrad och vi måste tillvarata bra idéer. Jag uppmanar därför alla som vill att kontakta det nationella life science-kontoret med era idéer om hur sektorn ska kunna utvecklas.

Det nya kontoret är aktivitetsbaserat och är indelat i tre zoner utifrån olika behov. Det finns en tyst zon, en vanlig zon och en kreativ zon. Dessutom har vissa skrivbordsplatser löparband på golvet så att den som arbetar just där kan promenera på plats under arbetes gång. Den nya kontorsmiljön gör att möten med kollegor från andra avdelningar blir mer naturliga så att samverkan och samarbetet ökar även inom bolaget, vittnade flera medarbetare som Life Science Sweden talade med över den veganska buffén som serverades invigningsdagen till ära.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

De driver konstgjorda muskler med socker

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Detta kan vara ett steg mot implanterbara konstgjorda muskler i framtiden.

Så funkar NT-rådet

De kan vara avgörande för ett nytt läkemedels möjligheter att användas i Sverige. Men vilka är NT-rådet, vad gör de och borde deras arbete egentligen skötas av en myndighet?

Biogaia in i Uruguay

Umeåbolag uppköpt av amerikansk jätte

Örebro värvar chef från Västerbotten

Ny vd på SwedenBio

Nyhetsbrev

Därför ska du finnas på Instagram

Antalet sociala medier ökar, nya tillkommer och några försvinner. Just nu finns en plattform som växer mer än andra.

Arkiv

Swedenbios nya vd om uppdraget

"Fantastiskt kul och hedervärt"

Blodgivarens kön påverkar inte chansen till överlevnad

Unik rening av läkemedel i dansk anläggning

Anläggningen är den första i sitt slag i världen, och det fungerar genom att speciella bakterier äter upp rester av medicin innan avloppsvattnet rinner ut i naturen.

Oasmia anmäler till Ekobrottsmyndigheten

Ny grundläggande förståelse för hur lungcancer sprider sig

Lungcancerceller använder sig av antioxidanter, kroppsegna eller från kosten, för att öka upptag och användning av socker och därmed sprida sig i kroppen. Det visar svenska och amerikanska forskare i två oberoende studier, som öppnar för nya strategier att behandla lungcancer.

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Upprört när Sobi storvarslar

Första mötet mellan regeringen och patientföreträdarna

1

Utvecklar blodmarkör för att upptäcka alzheimer

Miljardaffär för Karo

Rhovac säkrar finansieringen

De kopplar specifikt protein till aggressiv hudcancer

Nya behandlingsalternativ för patienter med spridd hudcancer har utvecklats men fortfarande saknas kunskap om hur tumörcellerna sprider sig till andra delar av kroppen. Forskare från Lund är nu ett steg närmare en lösning.

Färre onödiga operationer med ny diagnostikmetod för äggstockscancer

Forska Sverige: Oroväckande trend

Halvvägs för Promore

Fet fisk utan gift skyddar mot typ 2-diabetes

Om den feta fisken vi äter vore fri från miljögifter skulle den minska vår risk att utveckla typ 2-diabetes. Men miljögifterna som fisken innehåller har motsatt effekt och suddar ut skyddseffekten.

Hamlet får testa högre dos

Kassaklirr för Cereno

1

Positivt från Immunicum

Nytt partnerskap för Bactiguard

Nya data från Medivir

Han får Fernströmpriset

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Cereno redo för fas II

De får 50 miljoner till hjärnforskningen

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.165