23948sdkhjf

Knutna band vid Bayers invigning

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Det klipptes inga band när Bayer invigde sitt kontor på Campus Solna vid Karolinska institutet. Istället knöt forskningsminister Matilda Ernkrans och sverige-vd Tomas Feffer en knut som symbol för ökad samverkan.

Förra våren meddelade life sciencejätten Bayer att de skulle flytta sitt svenska huvudkontor till Campus Solna vid Karolinska institutet. Nu är flytten klar och det nya kontoret invigdes i veckan av forskningsminister Matilda Ernkrans och Bayers Sverige-vd Tomas Feffer med flera.

Flytten är en symbol för samverkan kring hälsa, idag och i framtiden. Forskning, sjukvård och företag kommer närmare varandra vilket stimulerar utveckling inom life science-sektorn. Samverkan och minskade avstånd var ett genomgående tema när invigningsdagen inleddes med ett seminarium i Aula Medica.

– Idag firar vi inte bara flytten utan vi firar även samarbete. Vi minskar gapet mellan industri, akademi, professionen och samhället, sa Miriam Holstein, CEO Bayer Nordics.

Det framväxande området Hagastaden vid Karolinska institutet och nya Karolinska universitetssjukhuset kan vara av stor betydelse för Sveriges framtida förutsättningar och attraktionskraft inom life science. För Bayer har det varit ett strategiskt vägval att finnas mitt i detta kluster.

– Innovation har gjort och gör fantastisk saker för samhället. Från början var all vår innovation hemlig sedan gick vi mer mot öppen innovation och nästa steg är att arbeta i ett innovationsekosystem. Därför är flytten hit till KI särskilt lyckad, menade Kemal Malik, head of innovation och styrelsemedlem Bayer.

– Vi står nu vid en punkt i utvecklingen där vi kommer att kunna bota människor från sjukdomar som länge gäckat mänskligheten. Vi kommer att kunna bota, inte bara behandla och lindra.

Under invigningsseminariet närvarade även Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Forskningen måste möta dagens och morgondages utmaningar och där blir samarbete mellan olika aktörer helt avgörande. Många är inblandade; akademi, industri, professionen och patienterna och nyckeln till framgång ligger i nya plattformar för alla aktörer att mötas, sa statsrådet Ernkrans.

Matilda Ernkrans passade även på att tala om den nationella life science-strategin och uppmanade alla att vara med och bidra.

– En nationell life science-strategi måste vara välförankrad och vi måste tillvarata bra idéer. Jag uppmanar därför alla som vill att kontakta det nationella life science-kontoret med era idéer om hur sektorn ska kunna utvecklas.

Det nya kontoret är aktivitetsbaserat och är indelat i tre zoner utifrån olika behov. Det finns en tyst zon, en vanlig zon och en kreativ zon. Dessutom har vissa skrivbordsplatser löparband på golvet så att den som arbetar just där kan promenera på plats under arbetes gång. Den nya kontorsmiljön gör att möten med kollegor från andra avdelningar blir mer naturliga så att samverkan och samarbetet ökar även inom bolaget, vittnade flera medarbetare som Life Science Sweden talade med över den veganska buffén som serverades invigningsdagen till ära.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Nyhetsbrev

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Arkiv

Exporterar sin affärsutveckling till Ryssland

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

Internationell forskning i Umeå mot dödliga virus

Läkemedel mot överaktiv blåsa kopplas till åderförkalkning

Stort varsel på Karolinska

För att få ekonomin i balans varslas nu 550 personer på sjukhuset. "Alla måste hjälpas åt".

Ihop ska de förbättra följsamheten hos patienten

Sandoz och Pilloxa samarbetar för att förbättra följsamheten till medicinering hos transplanterade patienter med hjälp av en smart läkemedelsdosett.

Här satsar sjukvård, akademi och industrin på precisionsmedicin

Dödsfall på byggarbetsplats vid Karolinska

Förundersökning inledd i Solna efter dödsolycka vid bygget av en y fastighet för life science.

Hon tar plats på höjdarlista

Varje år samlar den ledande vetenskapliga tidskriften Genetic Engineering News tio namn på de mest lovande ledarna inom affärsvärlden och akademin under 40 år.

De är bästa arbetsgivaren

Ny diagnosmetod ger mer individuell behandling vid SLE

Undersöker fibrers effekt mot diabetes

Örebroforskare: Akne kan signalera ökad risk för prostatacancer

Breddat skydd för håravfallskandidat

SwedenBio-rapport: Rekordår för emissioner på svenska börslistor

Den växande life science-sektorn i Sverige har under den senaste tioårsperioden utökat möjligheterna att finansiera sin verksamhet. Det visar resultatet av en enkät, som besvarats av medlemmar i branschorganisationen SwedenBio.

Från börsen till startup

EU-pengar till probiotikabolag

1

Gunther organiserar patienter

Här vill flest jobba

Värvad från restaurangbranschen

Eurocine vaccines ordförande lämnar

Lovande behandling mot fentanylmissbruk

Köper upp AI-teknik för embryon

EMA-godkänt för Wuxi STA i Shanghai

Får utökat tillstånd för stamceller

Är ny vd för APL

Han tar över på Karo

Nya data från Alligator

USA-patent till Biovica

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.103