23948sdkhjf

Knutna band vid Bayers invigning

Det klipptes inga band när Bayer invigde sitt kontor på Campus Solna vid Karolinska institutet. Istället knöt forskningsminister Matilda Ernkrans och sverige-vd Tomas Feffer en knut som symbol för ökad samverkan.

Förra våren meddelade life sciencejätten Bayer att de skulle flytta sitt svenska huvudkontor till Campus Solna vid Karolinska institutet. Nu är flytten klar och det nya kontoret invigdes i veckan av forskningsminister Matilda Ernkrans och Bayers Sverige-vd Tomas Feffer med flera.

Flytten är en symbol för samverkan kring hälsa, idag och i framtiden. Forskning, sjukvård och företag kommer närmare varandra vilket stimulerar utveckling inom life science-sektorn. Samverkan och minskade avstånd var ett genomgående tema när invigningsdagen inleddes med ett seminarium i Aula Medica.

– Idag firar vi inte bara flytten utan vi firar även samarbete. Vi minskar gapet mellan industri, akademi, professionen och samhället, sa Miriam Holstein, CEO Bayer Nordics.

Det framväxande området Hagastaden vid Karolinska institutet och nya Karolinska universitetssjukhuset kan vara av stor betydelse för Sveriges framtida förutsättningar och attraktionskraft inom life science. För Bayer har det varit ett strategiskt vägval att finnas mitt i detta kluster.

– Innovation har gjort och gör fantastisk saker för samhället. Från början var all vår innovation hemlig sedan gick vi mer mot öppen innovation och nästa steg är att arbeta i ett innovationsekosystem. Därför är flytten hit till KI särskilt lyckad, menade Kemal Malik, head of innovation och styrelsemedlem Bayer.

– Vi står nu vid en punkt i utvecklingen där vi kommer att kunna bota människor från sjukdomar som länge gäckat mänskligheten. Vi kommer att kunna bota, inte bara behandla och lindra.

Under invigningsseminariet närvarade även Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Forskningen måste möta dagens och morgondages utmaningar och där blir samarbete mellan olika aktörer helt avgörande. Många är inblandade; akademi, industri, professionen och patienterna och nyckeln till framgång ligger i nya plattformar för alla aktörer att mötas, sa statsrådet Ernkrans.

Matilda Ernkrans passade även på att tala om den nationella life science-strategin och uppmanade alla att vara med och bidra.

– En nationell life science-strategi måste vara välförankrad och vi måste tillvarata bra idéer. Jag uppmanar därför alla som vill att kontakta det nationella life science-kontoret med era idéer om hur sektorn ska kunna utvecklas.

Det nya kontoret är aktivitetsbaserat och är indelat i tre zoner utifrån olika behov. Det finns en tyst zon, en vanlig zon och en kreativ zon. Dessutom har vissa skrivbordsplatser löparband på golvet så att den som arbetar just där kan promenera på plats under arbetes gång. Den nya kontorsmiljön gör att möten med kollegor från andra avdelningar blir mer naturliga så att samverkan och samarbetet ökar även inom bolaget, vittnade flera medarbetare som Life Science Sweden talade med över den veganska buffén som serverades invigningsdagen till ära.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109