23948sdkhjf

SwedenBio-rapport: Rekordår för emissioner på svenska börslistor

Den växande life science-sektorn i Sverige har under den senaste tioårsperioden utökat möjligheterna att finansiera sin verksamhet. Det visar resultatet av en enkät, som besvarats av medlemmar i branschorganisationen SwedenBio.

Resultatet publiceras idag i rapporten Bridging the Gap, som också pekar ut 2018 som ett rekordstarkt år för omfinansiering av life science-bolag noterade på börslistorna.

– I en industrisektor där tillgång till riskkapital är en hörnpelare för att bygga framgång och tillväxt är det mycket glädjande att se den starka kapitalförsörjningen till bolagen, kommenterar Jonas Ekstrand, vd i branschorganisationen SwedenBio.

Enkäten har samlat in data på 361 finansieringshändelser sedan grundandet i fyrtiosex bolag under perioden 2007-18 och visar att svenska privata aktieinvesterare, till exempel private equity och venture capital, fortsätter att vara den vanligaste källan till finansiering, men att andelen för denna grupp kontinuerligt minskade i betydelse under perioden. Kategorin ’privata aktieinvesterare’ definieras i rapporten som alla typer av investerare som deltar i aktieemissioner utanför börserna.

Det enskilt viktigaste bidraget till minskning i betydelse för private equity var ett ökat antal börsnoteringar med påföljande nyemissioner. Ytterligare ett viktigt bidrag till rapportens observation av sjunkande andelar för private equity var en uppgång för mjuka finansieringskällor, såväl från statliga verksamheter av typen Vinnova och Almi, som från europeiska stödprogram av typen Horizon 2020. Dessa båda kategorier utgjorde tillsammans 23 procent av alla finansieringshändelser under 2018.

– Kapital från statliga och EU-finansierade myndigheter spelar en viktig roll i finansieringen av life science-bolagen, både som en brygga till aktieemissioner och som ersättning för aktiekapital när detta inte är lika tillgängligt, säger Jonas Ekstrand.

Under 2018 minskade antalet börsintroduktioner på de dominerande svenska börslistorna – Nasdaq Stockholm, First North och Spotlight – men i gengäld ökade markant antalet omfinansieringar av tidigare noterade bolag. Totalt emitterades nytt aktiekapital om 6,9 miljarder SEK i samband med omfinansieringar, klart över den nivå på 4,0 miljarder SEK som uppnåddes 2017. I 2017 års siffra har då Getinges emission om 4,3 miljarder SEK exkluderas för att öka jämförbarheten.

Ytterligare data från enkäten visar att inslaget av utländska investerare var lågt under perioden, vilket kan ses som en möjlighet för branschen att i större omfattning ta sig fram till ytterligare en viktig finansieringskälla, vid sidan av dem som beskrivits ovan. En uppgång för utländska investerares andel av antalet finansieringarna sågs under 2018.

– Att hjälpa till att öka utländska investerares kunskap om den svenska life science-branschen står högt i prioritet för alla initiativtagare till rapporten, säger Jonas Ekstrand och fortsätter.

– Betydelsen av ett starkt investeringsfrämjande som kan attrahera kompetent kapital till vår svenska life science-sektor är kritisk för att vi ska kunna vitalisera branschen, det är en slutsats vi drar. Här har det regionala och nationella investeringsfrämjandet en viktig roll.

Rapporten finns att ladda ner här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093