23948sdkhjf

Låt oss slippa läkemedelsskam

Det är respektlöst att raljera över att människor använder läkemedel, skriver Anna Törner, vd för SDS.

Jag läser ibland hälsobloggar och inlägg från självutnämnda profeter och förståsigpåare inom området hälsa och något som ofta kommer upp är uttalanden av typen ”Jag tar aldrig läkemedel!” Jag funderar ofta på vad de menar med detta? Är de stolta över sin goda hälsa och vill förmedla detta genom att säga att de aldrig behöver ta läkemedel? Eller menar de att de även om de är sjuka så väljer de att inte använda läkemedel? Eller tror de att människor som inte är sjuka tar läkemedel ändå? Vem skulle göra det, undrar jag?

Känslan (och budskapet?) de förmedlar till oss som använder läkemedel är att vi är andrasortering. Jag är osäker på om man vill huta åt oss för att vi råkar vara sjuka och behöver använda läkemedel för att leva ett normalt, aktivt liv eller för att vi inte biter ihop och uthärdar våra krämpor utan läkevetenskapens hjälp. Jag vet inte vad som är värst: Att vi är mindre värda för att vi inte är fullt friska eller att idealet är att välja bort läkemedel trots att det innebär ett kortare och mindre hälsosamt liv med lidande som följd?

Självklart finns det problem förknippade med felaktig och överdriven läkemedelsanvändning. Problem med polyfarmaci uppmärksammas allt mer vid behandling av äldre och vi vet också att för behandling av vissa sjukdomar är livsstilsförändringar nog så viktigt som läkemedelsbehandling. För nästan allt gäller att det kan bli fel om det inte används på rätt sätt, men vem skulle med stolthet utbrista ”Jag äter inte mat!”

En känd kvinnlig hälsoprofil titulerar sig ”doktor”, vilket jag antar är menat att felaktigt ge oss intrycket att hon har en medicinsk utbildning. I ett inlägg på LinkedIn för ett tag sedan har hon noterat att ”#1 ordinerad medicin i Sverige är immunsuppressiva läkemedel!!” Sedan fortsätter hon att raljera över att det är ”Chockerande att undertrycka immunförsvaret” för att lite längre fram uttrycka ”OMG människor är så lurade”. Ja, vad är det för dumstrutar som tar immunsuppressiva läkemedel, det vet väl varje läskunnig individ att det gäller att ha ett starkt immunförsvar? Och hur kan dessa läkemedel toppa försäljningsstatistiken?

Svaret är förstås att läkemedelsgruppen toppar försäljningsstatistiken i kronor, ej antal behandlade patienter, och att det rör sig om kostbara läkemedel för behandling av autoimmuna sjukdomar inklusive läkemedel för att förhindra avstötning av transplanterade organ. Jag har svårt att se att dessa människor, inklusive mig själv, kan klassas som ”lurade” för att vi väljer att leva ett aktivt, friskt liv istället för att uthärda invalidiserande autoimmuna sjukdomar som till exempel svåra reumatiska sjukdomar och inflammatoriska tarmsjukdomar. För att inte prata om transplanterade patienter, ”Ja tack, jag tar gärna en ny njure, men sedan vill jag helst slippa tacrolimus för att förhindra avstötning” – hur låter det?

Javisst, hälsa trumfar materiellt välstånd och yrkesmässig framgång alla dagar i veckan. Det betyder inte att människor som är sjuka och väljer att använda läkemedel är andra klassens medborgare eller vilseledda. Jag är sjukt trött på all vilseledande ”kunskap” om läkemedel och hälsa som tillåts florera fritt. Det är respektlöst att raljera över att människor använder läkemedel och stoltsera med att ”Jag tar aldrig läkemedel”.

Läs mer om: SDS
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079