23948sdkhjf

Tidigare börs-vd blir styrelseordförande i Inficure

Nyligen tog de hem största ordern i bolagets historia. Nu får Inficure Bio en ny styrelseordförande. Lena Söderström, tidigare vd för börsnoterade Senzime, tar sig an uppdraget.

Inficure Bio på Umeå Biotech Incubator har nyligen beviljats miljonbelopp från Vinnova. Bolaget har tagit fram en modell som underlättar för läkemedelsföretag att snabbare och billigare testa framtida läkemedel mot fibros, alltså uppkomsten av ärrvävnad i organ.

Nu får bolaget en ny styrelseordförande – Lena Söderström. Söderström har jobbat 30 år inom life science, varav 15 år på stora internationella läkemedels- och medicintekniska företag, och 15 år som vd för bland annat börsnoterade Senzime.

– Det känns bra att kunna bidra med lång erfarenhet till ett bolag som Inficure Bio, som är i ett utvecklingsskede. Bolaget jobbar med fibros, som är ett hett område i dag. Fibros kan uppstå vid till exempel fettlever, då en inflammation skapar fibros i levern. Fibros bidrar till drygt 40 procent av alla dödsfall i västvärlden och det finns ännu inga effektiva läkemedel, kommenterar Lena Söderström och tillägger:

– Med Inficure Bios hjälp kan läkemedelsföretag snabbare ta fram nya läkemedel inom fibros. Det finns en stor utvecklingspotential för bolaget – och ett stort patientbehov.

Lena Söderström är själv baserad i Uppsala, medan Inficure Bio finns i Umeå.

– Det här känns helt rätt för mig. Jag är intresserad av spännande produkter och affärsmöjligheter och sprider även gärna på geografin. Jag tycker att innovationsklimatet i Umeå verkar ha goda förutsättningar med sina studenter, doktorander och forskare som kan samverka med näringslivet och även få stöd av innovationssystemet. Jag ser verkligen fram emot att få vara en del av Inficure Bios resa, säger Lena Söderström, som 2018 utsågs till vinnare av Biotech Builders Award.

För Sofia Mayans, vd på Inficure Bio, är Lena Söderström helt rätt på posten som styrelseordförande.

– Vi tror att Lena, som kommer utifrån, kan se vårt bolag med nya, fräscha ögon. Hon har dessutom gedigen erfarenhet från life science-fältet där hon varit både vd och styrelseledamot i många bolag. Hennes breda nätverk kan också initiera nya kontakter för oss samt stärka våra befintliga. Sammantaget kommer hon bidra med precis det Inficure Bio behöver just nu. Vi är väldigt glada över att ha Lena med på tåget, säger Sofia Mayans, vd på Inficure Bio, som grundade bolaget tillsammans med Dan Holmberg.

Lena Söderström ersätter Mats Forsman som ordförande i Inficure Bios styrelse.

– Mats har varit väldigt värdefull för Inficure Bio under sin tid som styrelseordförande. Men nu kliver vi in i nästa fas och är därmed i behov av nya krafter. Vi tackar Mats för hans insats hos oss, säger Sofia Mayans.

Inficure Bio ska nu ta sin produktutveckling till nästa steg och har nyligen signerat det största avtalet i företagets historia – med schweiziska Vifor Pharma.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078