23948sdkhjf

Svenskt bolag tänker bli först med cannabissnus

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Aureum Pharma planerar att rekrytera minst 400 personer inom de närmaste två åren.

Världens första cannabisläkemedel som i beredningsform liknar vanligt portionssnus håller just nu på att tas fram i Sverige. Bakom planerna ligger bolaget Aureum Pharma med säte i Årsta.

Läs också: Klaria ansöker om cannabispatent

”I Sverige har vi en brist på godkända läkemedel med cannabinoider som aktiva substanser. Faktum är att det bara finns ett godkänt preparat på marknaden idag och det är orimligt. Detta ska vi ändra på!”, skriver Therese Nader, vd Aureum Pharma AB, på moderbolagets hemsida.

I ett pressmeddelande konstaterar Aureum Pharma att det är en avancerad process att ta fram ett snabbt, långverkande, effektivt och säkert sätt att leverera de aktiva substanserna i ett cannabinol-molekylärt läkemedel. Efter att ha genomfört en teoretisk förstudie har man kommit fram till att buccal administration av ett cannabisläkemedel, i beredningsformen buccalkudde, kan ge ett effektivt cannabispreparat.

Aureum Pharma ska nu börja tillverka och lansera Auresacculin, ett cannabisläkemedel med en hög halt av THC (tetrahydrocannabinol). Forsknings och utvecklingsarbetet beräknas färdigt inom 6–8 månader. Sedan återstår tid för kandidatens registreringsprocedur hos Läkemedelsverket. Läkemedlet kommer att finnas i flera olika styrkor och sammansättningar av cannabinoider.

Bolaget avser även intruducera två andra preparat (Aurenelin peroral kapsel och Aureteèn tegranulat) med cannabinoider som aktiva substanser, Dessa ska finnas på den svenska marknaden på licensförskrivning redan i år.

I egna odlingsanlägningar, bland annat i Grekland, ska det svenska läkemedelsbolaget driva upp och skörda specifik strain av hampaväxten Cannabis Sativa L +0,2% Thc. Tillverkningen ska sedan ske i Sverige.

För att kunna genomföra detta krävs personal. Bolaget har därför startat en omfattande rekryteringskampanj. I Grekland efterfrågas både nybörjare och erfarna cannabisarbetare. I Sverige letar bolaget främst efter akademisk kompetens. Aureum Pharma räknar med att inom två år behöva anställa minst 400 medarbetare.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Positiva data för Cantargia

150-åring skrivs om vid högt tryck

Periodiska systemet firar i år 150 år. Under detta jubileumsår presenterar Chalmersforskaren Martin Rahm ytterligare en dimension till systemet vilket ger helt nya förutsättningar för materialforskning.

“Register och journalsystem borde vara samma sak”

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

Svensk hälsohub öppnar i Kina

Nyhetsbrev

2

Nytt avtal för Alligator

Arkiv

Dina vaccinationer kan samlas digitalt

Ny studie: Kolesterolläkemedel kan förebygga levercancer

Godkänt för Sprint

Nya fynd kring diabetes

Nytt sätt att känna smärta upptäckt

Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Upptäckten kan få betydelse för att förstå kronisk smärta bättre.

Ny topp till Apotekarsocieteten

Efter Senzagen: Här är Anki Malmborg Hagers nya vd-jobb

Ska leda e-hälsobolag för smärthantering.

Inflyttningsklart i nya huset på Medicon village

Nu slås portarna upp till den nya huvudbyggnad. I och med detta är det mer än 2000 personer som arbetar på Medicon village.

2

Ska göra karta över hjärnan

Karo värvar från Atlas copco

Addlife köper danskt

Anorexi mer än en psykiatrisk sjukdom

Genombrott för ebolamediciner

Två av fyra läkemedelskandidater som testats sedan november 2018 har visat sig signifikant minska dödligheten bland de smittade testpersonerna. Nu avbryts studien.

EU går ihop kring restnoterade läkemedel

Exklusiv inlicensiering för Calliditas

Ny ordförande i Umeå Biotech Incubator

Umeå biotech incubator får en ny styrelseordförande. Ny på posten är Lena Karlsson Engman, ledamot för Socialdemokraterna i Umeå kommunfullmäktige och tidigare forskare på FOI.

Hon får Fernströms pris

Hittade orsak till ALS-symptom hos spädbarn

Prestigepris till svensk Alzheimerforskare

Redwood i hamn med fas II

Så funkar NT-rådet

Biogaia in i Uruguay

Örebro värvar chef från Västerbotten

Ny vd på SwedenBio

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Miljardaffär för Karo

Rhovac säkrar finansieringen

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.136