23948sdkhjf

Miljardavtalet mellan Alligator och Janssen avslutas

Fyra år efter miljardaffären avslutar Janssen samarbetet och lämnar tillbaka läkemedelskandidaten ADC-1013 till Alligator. Bolaget kommer driva projektet vidare själv och letar nu nya samarbetspartners.

Det var i augusti 2015 som beskedet kom om en historisk affärsuppgörelse mellan Alligator Bioscience och Janssen. Samarbetet gällde antikroppen ADC-1013, som stimulerar immunförsvaret genom att aktivera immunreceptorn CD40. Alligator skulle få dels en up-frontbetalning plus utbetalningar vid vissa förutbestämda milstolpar när det gäller utveckling, regulatoriska och kommersiella steg upp till summan närmare 700 miljoner dollar, motsvarande drygt sex miljarder kronor. Nu avslutas samarbetsavtalet efter beslut hos Janssen att prioritera andra projekt.

Rättigheterna att utveckla och kommersialisera CD40-antikroppen ADC-1013 återgår alltså till Alligator. Kandidaten är bolagets längst avancerade läkemedelskandidat, för närvarande i klinisk fas I-utveckling för behandling av spridd cancer.

– Vår målsättning med ADC-1013 har varit att skapa en CD40-antikropp som aktiverar immunsystemet utan att ge svåra biverkningar. De data vi nu har vid handen indikerar att vi lyckats. De biverkningar som noterats är generellt milda, och tidiga signaler på klinisk nytta stärker oss i vår övertygelse att ADC-1013 är en konkurrenskraftig CD40-immunterapi, kommenterar Alligators vd Per Norlén beskedet att samarbetet upphör.

Hittills har en fas I-studie avslutats och en andra klinisk fas I-studie har fullföljt rekryteringen av patienter. Det ursprungliga licensavtalet med Janssen omfattade delmålsbetalningar om potentiellt upp till cirka 695 miljoner dollar. Vid en lyckosam kommersialisering av ADC-1013 var Alligator även berättigat till stegvisa royaltybetalningar baserade på den globala nettoförsäljningen. Men nu avslutas samarbetet. Utöver att Janssen finansierat de senaste årens utvecklingsprogram, har Alligator erhållit en initial betalning om 35 miljoner dollar då avtalet tecknades 2015, och sedan ytterligare 11 miljoner dollar under tiden för avtalet.

– Vi är väldigt nöjda med de framsteg samarbetet med Janssen inneburit för utvecklingen av ADC-1013 men har förståelse för deras behov av att prioritera mellan forskningsprogram. Vårt huvudfokus är nu att snabbt driva utvecklingen av kandidaten vidare med målet att kunna erbjuda patienter ett nytt behandlingsalternativ. Vi planerar att snabbt inleda fas II kombinationsstudier och kommer att göra alla nödvändiga förberedelser för detta. Parallellt kommer vi att inleda diskussioner med potentiella partners för att säkra en fortsatt utveckling av ADC-1013, kommenterar Per Norlén.

Börsen reagerade starkt negativt när beskedet kom och aktien föll kraftigt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094