23948sdkhjf

Här lyfts morgondagens diagnostik

Morgondagens innovativa labbtekniker inom olika typer av diagnostik måste uppmärksammas. Det var fröet till det internationella seminariet Lab & Diagnostics of the Future som äger rum under Swedish LabDays i oktober.

Det var efter en förfrågan från mässgeneral Bo Rasmussen som Maria Eriksson, medicinsk biolog och affärsutvecklingschef på Life Science Sweden med Kemivärlden, fick idén att starta ett nytt internationellt seminarium med fokus på morgondagens diagnostik och labbtekniker. Seminariet Lab & Diagnostics of the Future som är kostnadsfritt ligger precis i anslutning till mässan och äger rum kl. 9.10-12.30 under Swedish LabDays båda dagar 2-3 oktober.

– Framför allt tycker jag att det behövs ett nytt internationellt forum i Norden för att synliggöra och uppmärksamma morgondagens innovativa labbtekniker inom olika typer av diagnostik för att väcka intresse och skapa en dialog med beslutsfattare inom hälso-/sjukvården, landstingen, labbtech-, diagnostikbolagen och läkemedelsbranschen, säger seminariets grundare Maria Eriksson.

Målet är att snabbare implementera framtidens diagnostik så fler liv i slutändan kan räddas. Detta genom diagnos och skräddarsydd behandling redan innan symptomen dyker upp.

– Med mötet skapar vi en arena där både svenska och utländska aktörer får träffa entreprenörer/innovatörer, forskare och labbchefer. Det handlar både om dem vars labbtekniker nyligen kommit att användas i rutinanalyser på sjukhuslabben men vi får också lyssna till olika startups med projekt med stor potential som ännu ligger på forsknings- och utvecklingsstadiet.

Vilka riktar sig detta till?

– Mötet riktar sig främst till beslutsfattare inom hälso- och sjukvården och regionerna, till exempel politiker, upphandlare och labbchefer. Andra viktiga målgrupper är läkemedelsbolagen med utveckling och produkter inom precisionsmedicin. Flera startups kommer att finnas med liksom andra bolag och projekt med stor tillväxtpotential varför investerare också en grupp detta seminarium vänder sig till. Då utvecklingen av olika diagnostiska test ofta sker i samarbete mellan forskare inom akademin och större bolag som exempelvis Roche kommer flera av de stora bolagen med stor säkerhet finnas på plats för att kunna inleda nya samarbeten och kommersialisering av de olika tekniker/innovationer som presenteras under dagarna.

Seminariet har ett relevant program som handlar om fantastiska framsteg inom diagnostik. Detta berör alla som individer och patienter men påverkar även läkemedelsbranschen som via den nya diagnostiken alltmer styr rodret mot skräddarsydda läkemedel.

– Lab & Diagnostics of the Future är en unik plattform där du träffar nyckelpersoner och viktiga beslutsfattare inom området – alla under ett och samma tak. Eventet syftar till att skapa nya samarbeten och då även utanför det egna landets gränser.

Vad kan man som besökare förvänta sig?

– Att inte bara lyssna på en spännande agenda utan även att vara delaktig, ställa frågor och skapa en dialog med talarna. Efter varje föredrag finns det 5 minuter reserverade för detta. Ett av de stora namnen i talarlistan är Andreas Matussek, chef för Karolinska universitetslaboratoriet som kommer att berätta om de utmaningar, trender och framtida strategier som Sveriges största labb för diagnostik står inför. Vi kommer även att få lyssna till bland annat Moa Andresen Bergström som är överkemist på enheten för klinisk kemi vid Sahlgrenska och ansvarig för ett nytt projekt där man via salivprov med hjälp av masspektrometri kan spåra droger istället för urinprov som tidigare använts. Detta visar hur framtidens provtagning kan se ut och flera andra exempel på detta kommer att tas upp på Lab & Diagnostics of the Future. Nya och ultrasensitiva tekniker gör provtagningen enklare och ger säkrare och snabbare svar.

Här hittar du hela programmet och anmälningslänk - seminariet är kostnadsfritt och ligger precis i anslutning till mässan Swedish LabDays.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093