23948sdkhjf

Förklarar forskning med animerad film

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Tecknade filmer ska förklara avancerad vetenskap för barn och för allmänheten. Det är förhoppningen med the Fair Journal, en vetenskaplig tidskrift som grundats av KI-forskaren Jonas Nørskov Søndergaard. Nu gäller det att få in de första artiklarna.

Tanken med the Fair Journal är att vetenskapliga artiklar ska publiceras i tidskriften tillsammans med en populärvetenskaplig sammanfattning för lekmän samt en animerad kortfilm som förklarar forskningen för barn. Förhoppningen är dessutom att kortfilmerna ska kunna dra in pengar till både tidskriften och forskarna, främst genom intäkter från webbannonsering.

Läs också: Samuel Lagercrantz: ”Se upp också med de fina tidskrifterna”

Hemsidan till the Fair Journal ligger uppe sedan maj månad men hittills har inga artiklar kommit in.

– Många forskare tycker att det låter som en bra idé men de är rädda för att prova något nytt. Man vill självklart publicera sin forskning i en tidskrift med hög impact factor, säger Jonas N. Søndergaard som ligger bakom idén till the Fair Journal.

För att finansiera uppstarten samt sprida information om tidskriften startade han upp en Kickstarter-kampanj i början av september. Där är målet att dra in 50 000 kronor innan söndagen 20 oktober. I skrivande stund har kampanjen dragit in 16 767 kronor, och därmed nått 33 procent av målsumman. Om målet inte nås får projektet inga pengar Kickstarter och pengarna går då tillbaka till donatorerna.

– När jag berättar för folk om idén så tycker de att det låter spännande men att få dem att betala är svårt. Även om vi inte når målet så har kampanjen i alla fall lett till att fler känner till tidskriften.

Syftet med finansieringen är främst att betala för de animerade filmerna, som Jonas Søndergaard hittills har betalat för ur egen ficka.

– Jag skriver manus som sedan skickas in till ett frilansföretag som i sin tur gör själva filmen i samarbete med mig. Jag betalar cirka 3 000 kronor per film. Jag vill nu sätta ihop fler filmer för att väcka ett större intresse.


Varifrån kommer idén till the Fair Journal?

– Det började med att jag själv var missnöjd med hur publiceringen av vetenskapliga artiklar fungerar. Jag har skickat in flera artiklar för publicering i olika tidskrifter och det slog mig att kostnaderna bara ökar. Jag började fundera på om man inte kunde använda sig av ett system som Youtube, där upphovspersonerna – i det här fallet forskarna – får betalt ju fler läsare som är intresserade av studierna.

– Vissa vetenskapliga tidskrifter publicerar siffror om hur många som läst vardera artikel och de mest populära har som mest runt 190 000 läsare. Det fick mig att inse att man måste nå fler läsare än endast andra forskare om man vill nå upp till det läsarantal som krävs för att få in tillräckligt med pengar genom exempelvis Google-annonser. Därifrån kom idén till de små animerade filmerna. Tanken var att de skulle användas av barn men hittills är det främst vuxna som tittat på dem.


Hur har intresset sett ut hittills?

– Jag har inte presenterat idén för några företag än men däremot har jag talat med många akademiska forskare. De flesta tycker om idén men de är rädda för att skicka in sina egna artiklar hit. De vill ha etablerade tidskrifter med hög impact factor.

– Jag har dessutom talat med lärare om idén bakom kortfilmerna och de har visat ett intresse för att använda dem i sin undervisning. På så sätt får eleverna tillgång till den senaste forskningen.


Hur ska du få forskare att våga ta steget att publicera artiklar i the Fair Journal?

– Jag förstår att många är försiktiga med att skicka in sina artiklar men jag ser ingen risk i att de skickar in populärvetenskapliga sammanfattningar av redan publicerad forskning till oss. Om sammanfattningarna och filmerna blir populära och dessutom drar in lite pengar kommer nog intresset bli större och de första fullständiga artiklarna komma in. Först då kan vi synas på verktyg som Pubmed och Web of Science.


Vilka forskningsfält fokuserar ni på?

– Jag har valt att inte begränsa det än utan vill se var det största intresset finns. Hittills har jag gjort fem filmer med olika fokus – superkonduktivitet, korallblekning, utbildning, datavetenskap och cancerimmunologi – för att visa vår bredd. Jag valde artiklar som blivit citerade mycket.


Målet är ju dessutom att forskarna ska få betalt för sina artiklar. Var ska pengarna komma ifrån?

– Tanken är som sagt ett Youtube-upplägg där man får betalt om artikeln blivit läst ett visst antal gånger. Pengarna kommer då in via Google-annonser. Jag har dessutom lagt upp alla videor som jag hittills har gjort på ett nytt socialt medium som kallas Steemit.com. När man lägger upp något där bildas en kryptovaluta som kallas Steem och om intresset är stort kan man få betalt för det man lägger upp. Hittills är Steem en väldigt svag valuta men om den blir starkare så kan det vara ett bra sätt att få pengar för sin film.


Hur mycket pengar rör det sig om?

– När intresset blir större är tanken att forskarna ska få 55 procent av intäkterna om de har skickat in en hel artikel och 25 procent om de skickar in en populärvetenskaplig text. Den högst betalda Youtube-kanalen under 2018 var en barnkanal som heter Ryan Toys Review (uppskattningsvis 22 miljoner dollar). Det är naturligtvis mycket mer än vi någonsin kommer att tjäna, men skulle det inte vara bra om våra barn lägger mer tid på att lära sig om forskning istället för att titta på leksaksreklam?

– Pengarna kommer att användas till att göra flera filmer och förhoppningsvis också till min lön, så att jag kan jobba heltid med tidskriften i framtiden.

Jonas Nørskov Søndergaard

Postdoktor med fokus på cancer och immunologi vid Institutionen för Mikrobiologi, Tumör och Cellbiologi, MTC, vid Karolinska Institutet samt vid Scilifelab.

Han har tidigare utfört ett postdok-projekt vid Radboud University Nijmegen i Nederländerna samt doktorerat inom immunreglering vid Danmarks Tekniske Universitet i Kongens Lyngby.

Hemsidan till the Fair Journal arbetar han med på fritiden.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Cellavision tappar vd

Jobb & Karriär
Sara Gunnerås till KI Science Park

Karolinska institutet Science Park har rekryterat Sara Gunnerås till en ny tjänst som community manager.

Lynparza på väg att bli godkänd för pankreascancer

Läkemedlet rekommenderas att godkännas för BRCA-muterad och metastaserad cancer i bukspottkörteln.

FDA hittade föroreningar i diabetesläkemedel

Föroreningar med nitrosaminer hittades i metformin med förlängd frisättning.

Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

GSK producerar vaccinadjuvans mot coronavirus

1 miljard läkemedelsdoser ska förbättra immunförsvarets förutsättningar vid ett coronavirus-vaccin.

Nyhetsbrev

Krönika
Carolin Wiken: ”Guldålder av uppmärksamhet demokratiserar vetenskap”

Relevansen för begriplig vetenskapskommunikation har aldrig varit större, skriver Carolin Wiken, partner på Paues Åberg Communications, i en krönika.

Arkiv

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Nu startar ombyggnation av Retziuslaboratoriet

Planen är att Campus Solna tillsammans med Hagastaden ska bli ett life science-mecka.

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

8

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Samuel Lagercrantz: ”Framgången kommer efter många misslyckanden”

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.14