23948sdkhjf

Birgitta Henriques Normark ny ordförande för Vetenskapsakademien

Kungliga Vetenskapsakademien får ny ordförande den 1 juli. Birgitta Henriques Normark, som har varit ledamot sedan 2018, valdes på akademiens allmänna sammankomst den 6 april.

Birgitta Henriques Normark är professor i klinisk mikrobiologi och överläkare vid Karolinska institutet, där hon leder en forskningsgrupp som forskar på pneumokocker och varför dessa bakterier kan finnas i näsor till helt friska barn, men i andra fall orsaka lunginflammation, öroninflammation och hjärnhinneinflammation. 

Birgitta Henriques Normark har sedan 2018 varit ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och den 6 april valdes hon till preses för akademien, som kan likställas med ett ordförandeskap. Hon tar över efter nuvarande preses Dan Larhammar.

– Det är ett väldigt viktigt och spännande uppdrag och det är med stor entusiasm som jag tar mig an rollen som preses. Jag brinner verkligen för Vetenskapsakademiens verksamhet både på det nationella och det internationella planet, säger Birgitta Henriques Normark i ett pressmeddelande.

Hon ser akademien som en viktig organisation som bland annat kan lyfta fram viktiga forskningsresultat, men också som ett plats där ledamöternas samlade expertis kan påverka samhällsdebatten, enligt pressmeddelandet.

Som preses kommer hon leda de gemensamma sammankomsterna för Vetenskapsakademiens ledamöter och svenska och utländska forskare.

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094