23948sdkhjf

Astra säljer succéläkemedlet Losec

De globala rättigheterna till svenska innovationen Losec säljs till tyskt bolag.

Astrazeneca säljer de globala rättigheterna till magsårsmedicinen Losec och associerade läkemedel till det tyska bolaget Cheplapharm Arzneimittel för 243 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 2,4 miljarder kronor.

I försäljningen ingår inte rättigheterna för Kina, Japan, USA och Mexico. Milstolpar kopplade till försäljningen om upp till 33 miljoner kan komma att utgå under 2021 och 2022.

Läkemedlet lanserades 1988 och Astra fick patentet på Losec 1992 och det har blivit ett världens mest sålda läkemedel någonsin. Introduktionen av protonpumpshämmaren blev början till slutet på magsår som folksjukdom och Losec blev en av Sveriges genom tiderna största exportsuccéer. 1996 stod Losec för 45 procent av dåvarande Astras hela omsättning. Bakom Losec stod det lilla Astra-ägda bolaget Hässle AB i Mölndal.

I oktober 2018 sålde Astrazeneca de europeiska rättigheterna på Nexium och de globala rättigheterna, förutom USA och Japan, på Vimovo till läkemedelsbolaget Grünenthal. Nexium är också en protonpumpshämmare och läkemedlet lanserades i samband med att Astras patent gick ut på rekordpreparatet Losec.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094