23948sdkhjf

Ny tillverkare för genterapibolaget

Combigene tecknar avtal med Cobra Biologics angående produktion av läkemedelskandidat mot epilepsi.

Det nordiska genterapibolaget Combigene har slutit avtal med den brittisk-svenska kontraktstillverkaren Cobra biologics för produktion av kandidaten CG01. Samarbetet är ett viktigt steg på vägen mot kliniska studier för behandling av epilepsi med genterapi.

Det avtal som Combigene tecknat med Cobra avser såväl produktion av kandidaten för kliniska studier som kommersiell produktion av ett i framtiden myndighetsgodkänt läkemedel. Detta innebär att avtalet är långsiktigt till sin karaktär och att Combigene över tid kommer att göra löpande investeringar inom ramen för avtalet med Cobra. I samband med avtalets tecknande uppgår betalningen till Cobra till ca 1,5 miljoner kronor och finansieras delvis genom de medel som Combigene erhåller från Horizon 2020, EU:s ramverk för forskning och innovation.

– Valet av CDMO-bolag är en betydande milstolpe i CG01- projektet och ett viktigt steg mot kliniska studier. Cobra uppfyller alla våra urvalskriterier och har visat sig vara ett snabbfotat företag som det är enkelt att samarbeta med, säger Karin Agerman, forsknings- och utvecklingschef på Combigene, i en kommentar.

Initialt kommer Cobra att producera de plasmider som behövs för produktion av CG01 och parallellt med detta genomföra den omfattande teknologi- och metodöverföringen från cell and gene therapy catapult. Därefter genomförs en så kallad engineering run där hela produktionsprocessen testas. Materialet från denna engineering run kommer att användas för de toxikologi- och biodistributionstester som är planerade att påbörjas 2020.

– Cobra har tillverkat DNA och virusvektorer i närmare 20 år för sina genterapikunder och vi är glada att vara en del i arbetet att ta CG01 närmare marknad. CG01-projektet passar perfekt för vår anläggning som nyligen har utökat sin kapacitet och som snart kommer att vara redo för produktion av virusvektorer i kommersiell skala, kommenterar Peter Coleman, vd på Cobra biologics.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078