23948sdkhjf

”Sverige klarar tillverkningen”

I Matfors bygger Cobra Biologics två unika tillverkningssviter för storskalig GMP-tillverkning av ATMP-produkter. Kontraktstillverkaren rustar för att möta den ökade efterfrågan och för att behålla tillverkningen i Sverige.

I Matfors utanför Sundsvall byggs Sverige första tillverkningsenhet för kommersiell tillverkning av plasmid DNA för genterapi. Två enheter baserade på 50-liters respektive 500-liters fermenteringskapacitet byggs för att möta den ökade efterfrågan på tillverkning för ATMP, avancerade terapier baserade på gener, celler eller vävnader. Kontraktstillverkaren Cobra Biologics bygger ut och bygger nytt vid sin befintliga anläggning i Matfors - en investering om 200 miljoner kronor. Totalt adderas ca 800m2 nya renrum plus kringutrymmen till den befintliga verksamheten.

– Cobra har två enheter, en i Matfors och en i Storbritannien belägen i Keele som främst är specialiserad på produktion av DNA och virala vektorer. Det pågår en teknologiöverföring till sajten i Sverige nu, berättar Lars Fahlander, site manager i Matfors.

En investering på 200 miljoner kronor i utbyggnad och uppskalning som Tillväxtverket är med och stöttar. I ett första steg byggs en enhet baserad på 50-liters odlingskapacitet för GMP-tillverkning av plasmid DNS.

– 50-literslinan bygger vi i befintliga lokaler. Ombyggnaden är klar, renrummen är klara och nu återstår bara att flytta in utrustningen så är vi redo att sätta igång med validering och tillverkning. Vi räknar med att vara i drift under första kvartalet 2020, säger Lars Fahlander.

Framstegen inom avancerade terapier har varit många och stora det senaste decenniet och efterfrågan på ökad tillverkningskapacitet av DNA och virala vektorer är ett faktum. Men att Sverige inte ska klara av tillverkning utan att behöva vända sig utomlands är en vanlig missuppfattning menar Lars Fahlander.

– Förutom 50 liters enheten bygger vi nu Sveriges första process baserad på 500-litersreaktor för tillverkning av GMP-klassad plasmid DNA. En helt ny byggnad med renrum och lagerlokal är under uppbyggnad och målet är att vara klara och i drift tidigt under 2021.

Båda tillverkningslinorna baseras på engångsutrustning, eller så kallade single use systems, det vill säga produktberörande material används endast en gång. Risken för korskontamination mellan produkter elimineras och tillverkningen kan snabbt ställa om till en ny produkt utan långa omställningsprocesser vilket ökar effektiviteten och säkerheten.

Satsningarna hos Cobra i Matfors innebär nyanställningar och de senaste åren har antalet anställda ökat från 30 personer till 85. När utbyggnaden är klar kommer minst 30 ytterligare anställda att behövas för att klara av den nya större verksamheten.

– Det talas mycket om att det är svårt med kompetensförsörjningen i Sverige. Det problemet känner vi inte alls av. Jag tror att det beror på att vi erbjuder en unik kombination av mycket kvalificerat arbete inom life science-sektorn och en närhet till natur, långt bort från storstadens stress. Den kombinationen finns det inte så många i branschen som kan erbjuda i Sverige, avslutar Lars Fahlander.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172