23948sdkhjf

Forskningsproppen närmar sig - nu kommer inspelen

Inför forskningspropositionen hösten 2020 börjar inspelen från branschens aktörer komma. Stiftelsen Forska Sverige har lämnat sina synpunkter på regeringens forskningspolitik.

Stiftelsen Forska Sverige har lämnat sitt inspel till den forskningspolitiska propositionen under ett möte med Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning. Inspelet bidrar med åtgärdsförslag som syftar till att skapa bättre förutsättningar för att Sverige ska vara en världsledande forskningsnation.

– Vårt inspel till den forskningspolitiska propositionen har ökad kvalitet och internationell konkurrenskraft som övergripande mål. Den innehåller en rad åtgärdsförslag som utgår från en systemanalys av de utmaningar som svensk forskning står inför, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige i en kommentar.

Förslagen inkluderar hur förutsättningarna för grundforskning kan förbättras, hur vi ger utrymme för kliniska forskning och utveckling inom hälso- och sjukvården, säkerställande av adekvat forskningsinfrastruktur och en nationell handlingsplan för hälsodata.

Inspelet har till stor del utformats utifrån förslag i en rapport som medlemmarna i Forska Sveriges förening ”Agenda för hälsa och välstånd” har tagit fram gemensamt. Föreningen består av en unik konstellation av aktörer från akademi, vård, näringsliv, professionsförbund samt patient- och andra intresseorganisationer inom life science-området.

– Det är bra att Matilda Ernkrans verkar se värdet av de stora framsteg som görs inom medicinsk forskning och vikten av att de integreras i vården så att de kommer patienterna till nytta, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Här hittar du Forska Sveriges inspel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078