23948sdkhjf

Nässpray mot depression godkänd

EMA har godkänt esketamin nässpray för behandlingsresistent egentlig depression, det vill säga patienter som inte har svarat på minst två olika behandlingar med antidepressiva läkemedel i den pågående måttliga till svåra depressiva episoden. Preparatet har en helt ny verkningsmekanism och är det första antidepressiva läkemedlet med snabbt insättande effekt.

EU-godkännandet är baserat på data från ett kliniskt prövningsprogram (fem fas III-studier) där mer än 1600 vuxna patienter med behandlingsresistent egentlig depression deltagit.

– Jag är mycket stolt över att vi nu kan erbjuda patienter med svårbehandlad depression en helt ny behandlingsmöjlighet. Detta ger nytt hopp för dessa patienter att faktiskt leva ett liv utan depression, säger Berkeley Vincent, vd på Janssen.

I det kliniska prövningsprogrammet jämfördes behandling med esketamin i kombination med antidepressiv tablettbehandling, mot antidepressiv tablettbehandling och placebonässpray. Gruppen som behandlades med esketamin uppvisade signifikant minskade depressiva symtom. En skillnad kunde ses redan dag två.

Efter en månad hade cirka 70 procent av de som behandlades med esketamin halverat sina depressionssymtom. Dessutom uppnådde ungefär hälften av alla behandlade patienter remission av sina symtom. Uppföljningar och observationer över en period upp till ett år uppvisade bibehållen effekt.

– Svårbehandlad depression är en sjukdom som innebär stora utmaningar för både patienter och anhöriga. Den nya godkända behandlingen med esketamin nässpray innebär att vi nu får tillgång till ett snabbverkande alternativ för de patienter som inte tidigare blivit hjälpta, säger Lars Häggström, överläkare i psykiatri vid Affecta öppenvårdsmottagning i Halmstad i en kommentar.

Esketamin nässpray är en ny behandlingmodell där patienten själv administrerar läkemedlet under uppsikt av sjukvårdspersonal.

EMAs godkännande innebär att det nu är möjligt att behandla patienter med esketamin nässpray i 28 medlemsstater i EU samt i Norge, Island och Liechtenstein. Rådet för nya terapier, NT-rådet, har beslutat om nationell samverkan för esketamin nässpray i Sverige. Motiveringen till beslutet att låta esketamin nässpray ingå i den nationella processen för ordnat införande är ”Ny behandlings-princip, angeläget med nationell samordning och hälsoekonomisk värdering”. NT-rådets arbete är påbörjat och rådet kommer att lämna en rekommendation till Sveriges regioner när bedömningen är klar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094