23948sdkhjf

Almi Invest miljoninvesterar i cancerdiagnostikbolag

Almi Invest investerar i cancerdiagnostik-bolaget Celluminova som kan öka överlevnadsgraden vid hjärnkirurgi.

Almi Invest investerar drygt 1,7 miljoner kronor i Linköpingsbolaget Celluminova som utvecklat en produkt som kan detektera cancerstamceller inom 10 minuter och ökar chanserna för överlevnad, något som står högt upp på hjärnkirurgernas önskelista. I emissionen på 3,9 miljoner kronor deltar även LIU Invest och en rad privata investerare.

Celluminova har genom forskning vid Karolinska Institutet och Linköpings Universitet utvecklat en patenterad ny produkt, Gliostem, för nästan omedelbar detektion av stamcellsliknande celler i hjärntumörer. I dagsläget är det bara Celluminovas produkt som kan urskilja just dessa celler.

Cancerformen Glioblastom, hjärntumör, leder i 95% av fallen till döden inom 5 år och 100% får återfall. Återfallen beror till stor del på att cancerstamcellerna finns kvar i tumörvävnad som man inte får bort vid de kirurgiska ingreppen. Celluminova har tagit fram en fluorescerande molekyl som binder till dessa stamceller och möjliggör att se om det finns stamceller kvar i vävnaden efter ett ingrepp. Med hjälp av metoden kan ingreppen utföras mer precist och därmed öka sannolikheten för ökad livslängd.

– Celluminova riktar in sig på en cancerform som är synnerligen otäck och med snabb dödlighet. Kan man med hjälp av Gliostem särskilja en tumörs stamceller och därmed guida kirurger att bli mer framgångsrika i sina ingrepp kommer det att öka livslängden och minska lidandet för de patienter som drabbas av denna sjukdom, säger Fredrik Malmström, Investment Manager på Almi Invest i en kommentar.

Målet med investeringen är att ta fram en diagnostisk produkt som initialt kan användas av patologer för att sedan, på sikt, få den godkänd att användas i samband med det kirurgiska ingreppet. Gliostem finns även i form av ett lab-kit för forskare för att underlätta studier.

Marknaden för denna typ av fluorescerande produkter för kirurgi uppskattas till 300 miljoner euro, vilken man räknar med att kunna börja bearbeta under 2023.

– Tack vare investeringen kan vi nu ta produkten mot en bredare marknad, anställa fler talanger, genomföra kliniska prövningar och utforska fler applikationsområden, säger Shirin Ilkhanizadeh, vd på Celluminova.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078