23948sdkhjf

Studie: Vaginaltablett gav samma effekt som antibiotika

Den antibiotikafria vagnialtabletten, pHyph, hade i en liten studie om bakeriell vagnios samma effekt som antibiotikabaserad behandling.

Bakteriell vaginos är den vanligaste vaginala infektionen bland kvinnor i Sverige med en prevalens på 10-29 procent. Hos gravida kvinnor kan infektionen förekomma i upp till 50 procent av fallen.

pHyph-studien var en öppen enarmad multicenterstudie av Gedea Biotech. Efter sju dagars behandling med vaginaltabletterna botades 82 procent av de totalt 24 patienterna i studien. Det motsvarar behandlingseffekten vid vanlig antibiotikabaserad behandling.

Bakteriell vaginos är ett vanligt problem, och nuvarande behandling såsom antibiotika är inte alltid effektiv. Det finns behov av nya, effektiva behandlingar som inte involverar antibiotika. Resultaten av studien är lovande och kan leda till ett nytt behandlingsalternativ, säger Dr Monika Cardell, överläkare vid Obstetrik och Gynekologi, Skånes universitetssjukhus, Lund, i ett pressmeddelande.

Vaginaltabletten fungerar genom att återställa patientens pH-värde till sitt normala värde på 4,0 – 4,5, en optimal nivå för de skyddande laktobacillerna. phyph-tabletterna bryter ned biofilmen som bildas vid bakteriell vaginos där de infektiösa bakterierna frodas. Den aktiva ingrediensen är GDA 001 och har en väl dokumenterad säkerhetsprofil och är redan godkänd för livsmedelsinsatser.

Gedea medger att pHyph-studien är en liten studie som de planerar följa upp med större studier där uppföljning och återinsjuknande patienter inkluderas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078