23948sdkhjf

WHO startar insamling för covid-19

För första gången någonsin vänder sig nu Världshälsoorganisationen, WHO, till gemene man och privata donatorer för finansiell hjälp. Projektet är ett test som kommer lanseras senare under 2020.

Det har länge varit en viktig del av WHO:s oganisation att hålla avstånd till privata intressen. Därför är strukturen i COVID-19 Solidarity Response Fund, med finansiell insamling, ett nytt och oprövat koncept för organisationen, skriver The Lancet.

– Det kommer att stödja WHO: s övergripande strategiska responsplan för COVID-19 och den är inriktad på de mest utsatta länder med risker med de svagaste hälsosystemen, säger Kate Dodson på UN Foundation som kommer hantera covid-19 fonden tillsammans med The Swiss Philanthropy Foundation.

Sedan en tid tillbaka har WHO arbetat för att sätta upp en egen stiftelse, WHO Foundation, men verksamheten var inte färdigställd när coronaviruset svepte in över världen.

– Vi var i uppbyggnadsfasen och insåg att stiftelsen inte skulle fungera i tid för [COVID-19, Red. anm.]. Vi behövde inrätta en separat mekanism, säger Gaudenz Silberschmidt,

chef för hälsa och multilaterala partnerskap vid WHO.

I början av februari frågade organisationen det internationella samfundet om 675 miljoner dollar för hanteringen av covid-19. I början av mars meddelade WHO att det fortfarande fattades 20 miljoner dollar.

– För att vara väldigt uppriktig, om inga nya resurser tas emot kommer vi att få slut på pengar innan utbrottets slut, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

På frågan om vad som är insamlingsmålet för COVID-19-fonden svarade Sillberschmidt:

– Detta är ett helt nytt territorium. Vårt mål är att finansiera behoven. Och de kommer att växa.

Enligt WHO har 30 procent av världens länder ingen beredskapsplan för covid-19, och bara hälften har en nationell infektionsförebyggande plan som håller en god nivå när det kommer till vatten-, sanitet- och hygien i vårdinrättningarna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094