23948sdkhjf

Uttag av läkemedel begränsas

Från och med onsdagen den 1 april får inte apotek lämna ut mer läkemedel än vad som räcker under en tremånadersperiod.

Regeringen meddelade under onsdagen att de tillmötesgår Läkemedelsverkets begäran om begränsning av mängden uttag av läkemedel. 

Nu får apotek endast lämna ut den mängd läkemedel som patienten behöver för en tremånadersperiod.

– I kristider som dessa är det ännu viktigare än vanligt att tillgången till läkemedel är jämlik. Om folk hamstrar mediciner finns en risk för att vissa läkemedel inte kommer att räcka åt alla. Därför inför vi den här begränsningen, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande. 

Efterfrågan på läkemedel har ökat

Saken är den att efterfrågan på läkemedel har ökat kraftigt under den senaste tiden. Till viss del beror det på att allt fler patienter med covid-19 behöver behandlas i vården, men det beror också på ökade uttag av en rad olika läkemedel på öppenvårdsapotek.

Tidigare gällde att läkemedel som ingår i högkostnadskyddet endast subventioneras om patienten tar ut en förbrukning på högst tre månader. Patienten kan hämta ut en större mängd av receptförskrivna läkemedel, men då får hen betala själv. 

Under den senaste tiden har många patienter använt den möjligheten. 

Efter en begäran från Läkemedelsverket begränsar nu regeringen nu uttaget av läke­medel till den mängd som patienter behöver under en tremånadersperiod, oavsett om läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet och oavsett om patienten själv betalar för läkemedlen. Undantag kan dock göras vid särskilda skäl. Begränsningarna gäller uttag av läkemedel för både människor och djur. 

Den nya förordningen träder i kraft den 1 april 2020 och gäller tills vidare. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.112