23948sdkhjf

BCG-vaccin prövas mot coronavirus

I länder där barn vaccineras mot tuberkulos är dödligheten i covid-19 relativt lägre än i andra länder, enligt en ny studie. Nu inleds kliniska prövningar där vaccinet testas mot sjukdomen.

I cirka hundra år har BCG-vaccinet använts för att förebygga tuberkulos. Vaccinet har också prövats för ett antal andra indikationer. Nu pekar preliminära resultat på att dödligheten i covid-19 är lägre i länder som har ett allmänt vaccinationsprogram där BCG-vaccinet ingår.

Studien är ännu inte referentgranskad, men finns presenterad på webbplatsen medRxiv där ännu opublicerade studier finns att läsa.

Bakgrunden är att en lägre andel av befolkningen insjuknade i covid-19 i Japan än i omkringliggande länder, berättar studiens huvudförfattare Gonzalo Otazu för Bloomberg News.

Nu ska andra forskare gå vidare med liknande studier för att undersöka om resultaten kan bekräftas. Gonzalo Otazu framhåller att han hoppas att allmänheten nu inte får för sig att hamstra BCG-vaccin. Forskningen är i ett tidigt skede och det kan vara så att vaccinet istället ökar risken för covid-19, det vet man inte innan kliniska prövningar genomförts. Dessutom har inget land lyckats kontrollera sjukdomen oavsett om de har vaccin eller inte, påpekar han.

Kliniska prövningar ska inledas omgående. Redan på måndag påbörjas en stor studie i Melbourne i Australien där 4 000 anställda inom sjukvården ska ingå. Studien ska pågå under sex månader och deltagarna lottas till att antingen få BCG-vaccin och influensavaccin eller bara influensavaccin.

I Sverige vaccinerades barn mot tuberkulos fram till mitten av 1970-talet. Idag erbjuds vaccin endast till barn som ingår i riskgrupper, till exempel om de ska resa till ett land med där tuberkulos är vanligt. Vuxna I Sverige rekommenderas inte att ta BCG-vaccin då den skyddande effekten mot tuberkulos bedöms vara otillräcklig för vuxna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094