23948sdkhjf

Roche och Astra Zeneca i topp på ny ranking

Roche är det mest innovativa läkemedelsföretaget och Astra Zeneca det mest uppfinningsrika, enligt en ny rapport. Analysen pekar också på att mindre företag inte längre är lika beroende av de stora jättarna för att lyckas.

Det är det brittiska konsultföretaget Idea Pharma som gjort indexet. Listan över de mest innovativa företagen har gjorts under många år och har gett företagets vd Mike Rea en plats på den amerikanska branschtidningen “Medicine Makers” lista över de 100 mäktigaste personerna i läkemedelsbranschen.

Högst upp på Idea Pharmas nya ranking, som Mike Rea presenterar idag, onsdag, ligger Roche.

Företaget har läkemedel mot indikationer som andra saknar och de har lyckats väldigt bra med sina lanseringar, säger Mike Rea, till Life Science Sweden.

Andra företag som kommer högt på rankingen är Abbvie och Novartis.

Innovationsindexet fokuserar på hur väl företagen lyckas med sina lanseringar. Mike Rea tar ett exempel med Bristol Myers Squibbs immunterapi Opdivo som bland annat är godkänt mot lungcancer. Läkemedlet har konkurrens från MSD:s snarlika substans Keytruda.

Trots att de två preparaten är så lika varandra tjänade Bristol Myers Squibb tre gånger så mycket på sitt läkemedel de två första åren efter lansering, vilket beror på att de har lyckats nå ut väldigt bra, säger han och tillägger att MSD har knappat in de senaste två åren.

De tio mest innovativa företagen enligt rankingen:

1. Roche

2. Abbvie

3. Novartis

3. Vertex Pharmaceuticals

5. Eli Lilly

6. Astra Zeneca

7. MSD

8. Shionogi

9. Johnson & Johnson

10. Regeneron

Idea Pharma har även gjort en ranking som de kallar inventionsindexet. Där har Mike Rea och hans kollegor istället fokuserat på pipeline för att bedöma vilka läkemedelsföretag som har de mest spännande och meningsfulla substanserna. För att bedöma det har de tagit hjälp av extern expertis. De har bland annat tittat på vilka företag som utvecklar läkemedel mot sällsynta sjukdomar och som har substanser som är först i nya läkemedelsklasser.

Högst upp på den rankingen finns Astra Zeneca. Bland annat lyfts det svensk-brittiska företagets preparat anifrolumab fram. Läkemedelskandidaten har visat lovande resultat i fas III-studier och kan komma att bli en behandling mot SLE där det idag finns ett stort behov av nya effektiva läkemedel.

Både i innovationsrankingen och i inventionsrankingen har mindre företag med få läkemedel för första gången placerat sig högt. Till exempel finns Vertex Pharmaceuticals, som förra året fick preparatet Trikafta godkänt mot cystisk fibros i USA, på delad tredje plats i innovationsrankingen.

Det här pekar på att mindre företag inte längre är lika beroende av samarbeten med Big Pharma, säger Mike Rea.

Du har konsultuppdrag åt flera läkemedelsföretag. Kan det göra att rankingen är partisk?

Idea Pharma arbetar med många av företagen på rankingen, men underlagen för analyserna kommer från publik information som alla kan ta del av – så det är inte så att vi väljer ut en vinnare.

De två rankinglistorna togs fram före utbrottet av coronapandemin. Mike Rea anser att det är för tidigt att uttala sig om hur läkemedelsföretagens aktiviteter i samband med utbrottet inverkar på rankingen.

De tio mest uppfinningsrika läkemedelsföretagen enligt rankingen

1. Astra Zeneca

2. Bristol Myers Squibb

3. Eli Lilly

4. Novartis

5. Gilead

6. Regeneron Pharmaceuticals

7. Abbvie

7. MSD

9. Vertex Pharmaceuticals

10. Roche

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078