23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: När kritikernas kritiker blir mobbare

| Av Samuel Lagercrantz | Tipsa redaktionen

En del verkar tro att Folkhälsomyndigheten är utsatt för ett drev, men att myndigheten blir ifrågasatt är helt i sin ordning, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz.

Journalister kan verkligen jaga i drev och jag har många gånger tyckt att de jagades misstag inte stått i proportion till det de fått utstå. Jag glömmer till exempel aldrig det obehagliga drevet mot Sigvard Marjasin. Efter att han blivit påkommen med att klippa och klistra kvitton och misstänkt för att dubbelfakturera kallades han i media för rötägg, fifflare och blev hånad för sin kortvuxenhet och Dagens Nyheter tecknade honom som en råtta. Marjasin blev helt frikänd i rätten, men knappt någon försvarade honom efteråt. Medierna fortsatte att håna honom och han blev fråntagen sina uppdrag.

Men sen finns det också ett intressant fenomen som är det omvända. Någon blir inte drabbad av ett drev, men allmänheten, opinionsbildare och journalister rycker ändå ut till den personens försvar. Det händer just nu under coronakrisen.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har fått mängder av hyllande artiklar skrivna om sig, folk skriver beundrande inlägg i sociala medier och köper tröjor med Tegnell på och på Facebook finns gruppen ”Vi som stöttar Anders Tegnell” med flera tusen medlemmar. Han har också fått kritik och blivit ifrågasatt i media, men ingenting som kan liknas vid ett drev. Ändå verkar det finnas en mängd debattörer som tror det för så snart något som Anders Tegnell eller Folkhälsomyndigheten sagt ifrågasätts har dessa slagit ner på kritiken med att endast experter bör yttra sig.

Det ska sägas att det finns många konspirationsteoretiker inom medicinområdet och dessa kommer alltid tro att såväl myndigheter som läkemedelsföretag har en dold agenda. Det är djupt problematiskt bland annat för att sådana teorier kan leda till att människor tror att viktiga och nödvändiga läkemedel är farliga.

Men den allra största delen av ifrågasättandet av Folkhälsomyndigheten just nu har förstås inte handlat om det och det borde varje normalt fungerande människa kunna se. Det handlar istället om att det finns olika åsikter om hur den pågående pandemin ska bekämpas. Personligen tycker jag att Folkhälsomyndighetens linje känns väl övervägd. Det är en svår balansgång att samtidigt minimera risken för smittspridning utan att omöjliggöra upprätthållandet av ett fungerande samhälle och myndigheten gör sitt bästa för att balansera de två intressena. Men det är en annan fråga.

Det som vi måste prata om är att olika åsikter ska vägas mot varandra. För oss som ibland hänger på twitter har de senaste veckorna haft bisarra inslag när personer som själva har begränsade kunskaper om virologi och om medicin förmanat allmänheten att inte sätta sig upp mot experterna på Folkhälsomyndigheten och gjort narr av dem som gjort det. Samtidigt har kritiken mot myndigheten kommit från just experter – ofta på högre akademisk nivå än just Anders Tegnell om man absolut behöver rangordna. Det har varit professorer som Björn Olsen och Jonas Frisén som båda håller världsklass.

Här är några påpekanden som jag vill göra:

1. Att påtala orimliga påståenden och antaganden från en statsepidemiolog, så som att coronaviruset aldrig skulle sprida sig utanför Kina, är inte mobbing utan helt i sin ordning. Jag tror inte att journalister hade låtsats som ingenting och undvikit frågan om någon annan högt uppsatt statlig tjänsteman påstått saker som snabbt visade sig vara uppenbara fel. Att Tegnell har haft fel vid flera tillfällen betyder inte att han måste avgå eller att det är något att göra sig lustig över, men det är fullt rimligt att det påpekas. Dessutom har den biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten visat att det går att företräda myndighetens linje utan att komma med tveksamma påståenden.

2. Att experter på universitet diskuterar hur en myndighet agerar är precis så som det ska vara. Jag får ibland intrycket att vissa tror att de som gör det försöker störta vår samhällsordning, men det är precis tvärtom. I en demokrati ska forskare och akademiker, och faktiskt även andra som kan har skäl till det, ifrågasätta myndigheter. Olika sidor behöver komma till tals så att de bästa argumenten kan vinna.

3. Det är inte medias roll att bevara bilden av Sverige som en framstående nation. Media ska ha en ifrågasättande inställning. Vissa tycker att kritik ska vänta och att man istället bör sluta upp bakom myndigheter när det är en akut situation. Men när den svenska myndigheten i viktiga delar gör skilda bedömningar än Världshälsoorganisationen, WHO, och andra länders smittskyddsmyndigheter vore det direkt tjänstefel av journalister att inte släppa fram båda sidorna.

Det florerar alla möjliga påståenden i sociala medier som syftar till att förminska de forskare som ifrågasätter Folkhälsomyndigheten. Ett går ut på att de skulle vara avundsjuka på Anders Tegnell. Det påstås också att forskarna bara är ute efter att få medel till sin egen forskning eller att de som uttalar sig kritiskt försöker få plats i rampljuset och ägnar sig åt populism. Det är tråkigt att sådant framförs av personer som Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg som man trodde skulle veta bättre. Det blir någon slags märklig ironi när personer som själva saknar kompetens inom medicin återkommande anklagar forskare som ägnat hela sina liv åt medicinsk vetenskap för att uttala sig utan vetenskaplig förankring. I de värsta inläggen på twitter kallas en forskare som är kritisk mot Folkhälsomyndigheten för "akademikerhora" och i ett annat inlägg återges elakt skvaller om henne. Då har kritikernas kritiker passerat en gräns och lämnat debattscenen för att istället ägna sig åt hat.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (14)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Life Science Sweden tar sommarledigt

Vi på redaktionen går på semester och är tillbaka den 3 augusti. Vi hoppas att ni får en riktigt trevlig sommar! 

Jobb & karriär
Flera förändringar i Oncopeptides ledning

Rockad och nyrekrytering karaktäriserar bolagets tillsättning av ny vd samt forskningschef.

Regeringen tillsätter coronakommission

Finans
Lipigons nyemission övertecknad

Studie: Fler skulle kunna vara immuna mot covid-19

Preliminära resultat pekar på att fler kan vara immuna mot covid-19, även om de fått negativt antikroppssvar.

Nyhetsbrev

Rekordmånga läser Life Science Sweden

Intresset för tidningen har ökat kraftigt. Under våren har antalet besökare tredubblats.

Arkiv

Gileads besked – så mycket kommer remdesivir kosta

Priset för att behandla en covid-19-patient med remdesvir landar på 21 800 kronor. – Det är lite lägre än vad jag trodde, säger Anders Sönnerborg till Life Science Sweden.

2

Krönika
Torgny Fornstedt: Analytisk kemi måste hitta tillbaka till sina rötter

Det behövs fler kunniga analytiska kemister både på universiteten och inom industrin, skriver Torgny Fornstedt i en krönika.

Keminyheter
Sverige vill ha en EU-gemensam kemikaliestrategi

Lovande resultat för oral terapi vid atopiskt eksem

Jobb & karriär
Mattias Bergqvist ny ledamot i Scandinavian CRO

Atrogi får anslag för fetmaforskning

Forskningsföretaget Atrogi har fått ett anslag från Eurostar för utveckling av en substans mot fetma.

LSS in English
Marie Gårdmark: Do EMA and FDA talk to each other?

Of course they do! The collaboration started already in 2003, writes Marie Gårdmark in a column.

Remdesivir på väg mot EU-godkännande

Det europeiska läkemedelsverket EMA:s vetenskapliga kommitté rekommenderar remdesivir för godkännande för behandling av covid-19.

Finans
Aegirbio debuterar på Nasdaq First North

2

Ledare
Samuel Lagercrantz: Bergström bra val som vaccinsamordnare

Valet av Richard Bergström som vaccinsamordnare för covid-19 är glädjande, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz i en kommentar till gårdagens besked.

Stor genomslagskraft för immunterapi i Sverige

Internationell uppståndelse kring Tegnells sommarprat

Utländska medier har uppmärksammat Anders Tegnells uttalande där han beskriver andra länders agerande kring coronapandemin som ”galenskap”.

Keminyheter
Rötter och grenar blir vårdkläder

2

Tom Britton: ”Nivån för flockimmunitet är lägre än vad vi trott”

Nya matematiska modeller pekar på att flockimmunitetsnivån är kraftigt lägre än vad man tidigare trott, och att immuniteten i dagsläget spelar en större roll, enligt en ny rapport.

Vitalis blir digital konferens

Jobb & karriär
Maja Johansson blir chef för nya vaccinanläggningen i Umeå

Sedan en månad tillbaka är Maja Johansson ny site manager för Diamyd Medicals nya tillverkningsenhet i Umeå.

Remdesivir ges till barn med covid-19 i ny studie

Finans
Avgiften för klinisk läkemedelsprövning ökar med 250 procent

Ansökningsavgiften för kliniska prövningar höjs från 50 000 kronor till 123 000–148 000 kronor till följd av en ny EU-förordning, enligt rapport från Läkemedelsverket.

Selectimmune rekryterar ny vd

Tillväxtanalys ska bevaka life-science industrins utveckling

Vinnova stödjer KTH:s testkit för antikroppar mot covid-19

Jobb & karriär
Abigo nyanställer

Elektas vd avgår med omedelbar verkan

Ansiktsmask krävs för covidskydd enligt Science-artikel

Jobb & karriär
Cellavision tappar vd

Keminyheter
Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

1

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & karriär
Micropos får ny vd

Se alla Medlemsnytt

Cobra signs supply agreement with AstraZeneca

Ny medarbetare till PharmaRelations i Norge

PharmaRelations stärker upp med ny konsultchef

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Sänd till en kollega

0.629