23948sdkhjf

Oklart om coronaviruset kan vara luftburet

Frågan om det nya coronaviruset kan vara luftburet är ännu inte klarlagd då internationella studier pekar åt olika håll, uppger Vetenskapsradion, Sveriges Radio.

Der står klart att SARS-CoV-2 i första hand smittar genom droppar i luften, som till exempel kan komma från saliv. Viruset kan också finnas kvar på ytor och det är också möjligt att det kan smitta den vägen. Om den är luftburen eller inte är mer oklart.

Att studera virusmängder utanför kroppen är inte något stort forskningsområde. Det är en av anledningarna till att det endast finns ett fåtal studier om hur viruset fungerar på sjukhus, rapporterar Vetenskapsradion, Sveriges Radio.

I en ännu opublicerad studie från Nebraska, USA, har forskare undersökt vad som hänt 13 patienter med mild covid-19. Resultatet visar att viruset fanns i små mängder på saker som patienterna vidrört. Det hittades även små virusmängder under sängar, vid toaletter och på fönsterbrädor.

– De hittade virus i luft. Det skulle i så fall peka mot att det kanske kan sprida sig i luft i en del situationer, säger Jakob Löndahl, forskare och docent i aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola, till Vetenskapsradion.

Det finns dock mycket osäkerhet vid den här typen av forskning. Exempelvis är risken stor att instrumenten blir kontaminerade, nedsmutsade, av virus.

En annan opublicerad studie från två sjukhus i Wuhan, Kina, har SARS-CoV-2 hittats i nästan samma koncentration på sjukhussalar som vid sjukhusens entréer. Det är något väldigt ovanligt, menar Jakob Löndahl.

Forskare i Honkong och Singapore har däremot inte kunnat hitta några virus alls när de undersökt rum med patienter med covid-19. Men de har å andra sidan hittat virus i ventilationen.

Ingen av de ovan nämnda studierna klarlägger om de små virusmängderna som hittats skulle kunna leda till att någon smittas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109