23948sdkhjf

Remdesivir kan bli godkänt för covid-19 inom kort

"En ansökan är inskickad och en utredning är på gång", säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket.

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA,har startat en löpande utvärdering av det experimentella läkemedlet remdesivir som behandling av covid-19-patienter. 

– Det kommer bli ett EU-gemensamt beslut. Det är svårt att säga när det kommer, men det är en topprioritering, säger Charlotta Bergquist, gruppchef på infektionsgruppen på Läkemedelsverket, till Life Science Sweden.

Nyligen presenterade National institute of allergy and infectious disease, NIAID, preliminära resultat från en studie med över 1 000 patienter. Till skillnad mot NIAID:s studie, som inte publicerats, har en kinesisk studie med 237 patienter publicerats i The Lancet. Resultaten i de båda studierna är motsägelsefulla. I den amerikanska studien kunde patienterna skrivas ut i snitt fyra dagar tidigare från sjukhuset, jämfört med placebogruppen. Dödligheten minskade dock marginellt. Den kinesiska studien blev patienterna inte alls hjälpa av läkemedlet. 

Nu ska representanter från Sverige och Tyskland granska materialet för EU:s räkning.

– Vi jobbar för högtryck, men vi måste titta på data. Den ena är till synes positiv och den andra är negativ så det är ingen enkel situation. Vi måste verkligen gräva i det här.

Räcker underlaget för att ta ett beslut?

– Jag hoppas det. Det beror på kvalitén på studierna. Det kan vara tillräckligt för att dra en slutsats, men vi får se om det är det.

Det pågår större och liknande kliniska studier som förväntas vara klara under maj månad. Charlotta Bergquist väntar på resultaten för att se om det finns någon skillnad jämfört med måttligt sjuka patienter.

Kommer ni vänta in resultat från andra studier innan ni tar ett beslut om godkännande?

– Om det behövs, men annars inte. Det går inte att säga något exakt datum.

Frågan är om, och i vilken grad, det experimentella läkemedlet fungerar som läkemedelsbehandling mot covid-19.

– Bara några färre dagar i respirator gör en enorm skillnad för individen och sjukvården. Så visst skulle man vilja se ett positivt resultat. Men vi får se om det lever upp till de förväntningarna.

Remdesivir kan i nuläget användas i nödfall i USA enligt ett tidigare beslut från FDA. I Sverige har läkemedelet fått beredskapslicens. 

Texten har uppdaterats.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11