23948sdkhjf

Hoppfull studie om vaccin mot enterovirus och diabetes

Forskare vid bland annat Karolinska institutet har i studier på möss tagit fram ett vaccin mot virusinfektion som tros kan leda till diabetes typ 1.

Orsaken bakom typ 1-diabetes är ännu okänd, men vissa gener och miljöpåverkan vet man har betydelse. Det finns en miljöfaktor som man tror är extra viktig för utveckling av sjukdomen, det handlar om infektioner orsakade av det mycket vanliga enteroviruset. 

Forskarna vid KI undersöker hypotesen om enterovirusets undergrupp Coxsacke B, CVB, kan spela roll vid utvecklandet av typ 1-diabetes. I prekliniska studier har de tillsammans med finska forskare tagit fram ett vaccin som skyddar mot sex kända stammar av CVB. I studier på möss visade sig vaccinet skydda mot utveckling av diabetes typ 1 när mössen infekterades med CVB. 

Skyddade apor

När forskarna prövade vaccinet på rhesusapor, vilkas immunförsvar är mycket likt människans, hade vaccinet en skyddande effekt mot virusinfektionerna. Aporna som vaccinerats hade också utvecklat antikroppar mot CVB. 

– Resultaten ger stöd åt ett pågående kliniskt program som syftar till att testa ett liknande kommersiellt vaccin i människor, säger Heikki Hyöty, professor vid Tampere University i Finland som deltar i de kliniska prövningarna, i ett pressmeddelande. 

Vill testa vaccinet på barn

Forskarna vill i nästa steg pröva vaccinet på barn som har en genetisk riskprofil för att utveckla diabetes typ 1. Tesen om CVB som en utlösande miljöfaktor kan bekräftas om det på lång sikt visar sig att få eller inga av barnen utvecklar sjukdomen, menar forskarna. 

– Förhoppningen är att vaccinet ska visa sig ge ett skydd mot typ 1-diabetes och att det i så fall skulle bli möjligt att ge till barn. Det vore fantastiskt om de fall som vi idag misstänker orsakas av Coxsackievirus i så fall skulle kunna förhindras, även om det är svårt att uppskatta hur många diabetespatienter som skulle kunna påverkas, säger Malin Flodström-Tullberg, professor i typ 1-diabetes vid institutionen för medicin, Karolinska institutet, och studiens korresponderande författare.

Prövningarna görs av ett amerikanskt läkemedelsbolag i samarbete med ett finskt bioteknikbolag. 

Läs studien: 

V.M. Stone, m fl. Science Advances A hexavalent Coxsackievirus B vaccine is highly immunogenic and has a strong protective capacity in mice and non-human primates. Publicerad online 6 maj 2020. Doi: 10.1126/sciadv.aaz2433

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098