23948sdkhjf

Orexo förvärvar digital terapi

Det svenska läkemedelsföretaget Orexo har förvärvat ytterligare en digital terapi som snart kommer lanseras i USA.

Teknikföretaget Gaia har sålt rättigheterna för kommersialisering av terapibehandlingen deprexis till Orexo. Deprixis är en digital terapiform som bygger på Gaias egenutvecklad artificiella intelligens och används för individanpassade kognitiva beteendeterapibehandlingar. Orexo har tidigare förvärvat de kommersiella rättigheterna till två andra digitala terapier från Gaia, det handlar om vorvida och OXD01 som behandlar alkohol- och opioidberoende. 

På grund av att att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, nyligen beslutade om nödanvändning av digitala medicinska hjälpmedel kommer Orexo satsa på lansering av samtliga tre terapier under 2020. Tillståndet om nödanvändning avser digitala hjälpmedel för behandling av psykiska sjukdomar. 

– Dagens avtal är vårt tredje med Gaia och återspeglar vår tro på den viktiga roll som digitala behandlingar har. De fortsätter att generera övertygande kliniska data som stödjer användningen inom en rad olika områden, bland annat depression. Under denna exceptionella tid med covid-19 har vi sett en snabbt ökande användning av digitala behandlingar och vi fokuserar på att ta deprexis till en lansering under sommaren, säger Nikolaj Sørensen, vd och koncernchef för Orexo i ett pressmeddelande.

I spåren av coronapandemin spås den psykiska ohälsan hos befolkningen öka. I dag har drygt sju procent av den vuxna befolkningen i USA haft minst en omfattande depressiv period. 

– Vi är mycket glada att Orexo vill utöka vårt befintliga samarbete och att vi tillsammans nu tar oss an kampen mot depression, en sjukdom som innebär en stor börda för samhällen globalt, säger Mario Weiss, koncernchef och grundare av Gaia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11