23948sdkhjf

FDA-ansökan inlämnad för Orexos akutläkemedel mot överdos

Uppsalabolaget Orexo har lämnat in en ansökan om godkännande för sitt överdosläkemedel till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Bolaget hoppas kunna lansera produkten i opioidkrisens USA under första halvåret 2024.

Läkemedelskandidaten OX124 är ett akutläkemedel med naloxon som är utformat för att vända överdoser av högpotenta syntetiska opioider, som exempelvis fentanyl.

För att få till en snabb och effektiv leverans av de aktiva substanserna har Orexo utvecklat en formulering som intas genom näsan. En klinisk studie, som ligger till grund för ansökan, indikerar enligt bolaget att behandlingen ger en signifikant snabbare och högre absorption av naloxon jämfört med intramuskulär dosering med en referensprodukt som injiceras.

– Genom registreringen av OX124 är vi nu ett steg närmare att ta den här viktiga produkten till marknaden och kunna erbjuda ett livräddande läkemedel till en stigmatiserad och underbehandlad patientgrupp som är beroende av opioider, säger Nikolaj Sørensen, Orexos vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

I USA förekommer sedan decennier en mycket omfattande användning av beroendeframkallande opioidläkemedel, vilket lett till att miljontals amerikaner är fast i ett tungt missbruk. För närvarande dör över 80 000 amerikaner om året i överdoser, som i nio av tio fall är orsakade av syntetiska opioider.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Pharmacolog sparkar vd:n efter tre månader – han tar över
Patent-tvist i USA:s högsta domstol kan få stor påverkan
Han blir ny ordförande för Medicon Valley Alliance
Medtechbolag skär ner på personal och pausar kliniska studier
Life Science Swedens förlag lanserar branschkurser
Umecrine stärker kassan och breddar sin inriktning
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094