23948sdkhjf

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Företagets kräm FOL-005 studeras just nu i en klinisk fas II-studie.

FOL-005 är en kräm som appliceras på huden och som enligt företaget visat sig ha en god hårstimulernade effekt i djurstudier. I Tyskland pågår just nu en fas II-studie där man tittar på krämens effekt på patienter med oönskat håravfall, något som Life Science Sweden tidigare rapporterat om. Nu har Follicum ansökt om internationellt patent för den aktuella formuleringen.

Ansökan baseras på nya experimentella data som ger stöd för att formuleringen kan användas även för andra peptider än FOL-005. Om patentansökan godkänns förlängs även skyddet för produkten i åtta år. 

– Utmaningen med att utveckla funktionella, topikala formuleringar av peptider, är att se till att nedbrytning av peptiden förhindras, och att optimera egenskaperna så att produkten penetrerar huden. Dessa utmaningar har vi lyckats möta med den nya formuleringen, som har lång hållbarhet och är enkel och mycket attraktiv för patienten att använda, säger Jan Alenfall, vd för Follicum, i ett pressmeddelande. 

Oönskat håravfall, alopeci, drabbar omkring en tredjedel av alla män mellan 20-50 år i västvärlden. För äldre män är andelen håravfall högre, omkring 50 procent. Även kvinnor drabbas av håravfall. I Follicums fas II-studie får deltagarna själva sköta behandlingen hemma. På så vis menar företaget att de har möjlighet att studera olika doser och öka doseringsfrekvensen på ett enkelt sätt. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141