23948sdkhjf

Tablettbehandling mot håravfall godkänns i USA

Den första tablettbehandlingen mot fläckvis håravfall har fått tummen upp av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Det är läkemedlet Olumiant (baricitinib) som nu har godkänts för behandling av vuxna patienter med allvarlig alopecia areata, en automimmun sjukdom där kroppen angriper sina egna hårsäckar, vilket leder till att hår faller av, ofta i stora tussar. I USA påverkar sjukdomen över 300 000 personer om året.

Olumiant marknadsförs av Eli Lilly and Company och är en JAK-hämmare som blockerar aktiviteten hos vissa enzymer, och därmed stör den process som leder till inflammation.

Det är den första systemiska behandlingen mot sjukdomen, och riktar sig alltså mot hela kroppen snarare än ett avgränsat område.

– Godkännandet kommer att bidra till att uppfylla hittills otillfredsställda behov hos patienter med allvarlig alopecia areata, säger Kendall Marcus, direktör på Division of Dermatology and Dentistry vid FDA:s Center for Drug Evaluation and Resarch, i ett pressmeddelande.

Läkemedlets effektivitet och säkerhet har studerats i två randomiserade, dubbelblinda och placebokontrollerade studier i alopeciapatienter med minst 50-procentigt håravfall. Upp till 35 procent av patienterna nådde det primära effektmåttet att få en minst 80-procentig täckning av hårbotten efter 36 veckors behandling.

Några av de vanligaste biverkningarna av behandlingen var övre luftvägsinfektioner, huvudvärk, akne, hög kolestorolhalt och viktökning.

Läkemedlet är sedan tidigare godkänt för behandling av vissa vuxna patienter med måttlig till allvarlig reumatoid artrit, och även för behandling av vissa sjukhusinlagda covid-19-patienter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078