23948sdkhjf

Möjlig koppling mellan covid-19 och Kawasakiliknande sjukdom hos barn

Forskare i Italien har i en fallstudie sett att barn med tidigare covid-19-sjukdom insjuknat i en Kawasakiliknande-sjukdom. Flera forskare har noterat liknande händelser.

I England, Frankrike, Spannien och Italiern har det dykt upp flera rapporter om barn, med tidigare covid-19-sjukdom, som drabbats av Kawasakis sjukdom eller Kawasakiliknande sjukdom. 

Läs också: Miljardsatsning ska lyfta datadriven life science

I en studie som publicerats i Lancet skriver italienska forskare hur deras studieresultat pekar på att sars-cov-2 kan orsaka en Kawasakiliknande sjukdom hos barn. Studien är liten med totalt 10 barn, i åldrarna 6-7 år, med tidigare konstaterad covid-19-infektion. Hälften av barnen drabbades av den klassiska formen av Kawasakis sjukdom, den andra hälften fick symtom som är kännetecknande för sjukdomen. 

– Det är ett ytterligare skäl till att vi noga ska se över hur vi behandlar de här barnen. Vi har haft vaksamhet på de här patienterna sedan larmet gick ut i England, säger Petter Brodin, immunolog och barnläkare vid Karolinska universitetet, till Life Science Sweden.

Han tycker att studien är intressant men poängterar att det endast är en av flera fallstudier och att det ännu inte finns något bevisat. Trots att det fattas studier för att fastslå ett orsakssamband tvekar han inte om att ett samband är mycket möjligt. 

– Det är troligt att det är så med tanke på hur många fall det handlar om internationellt och hur mycket det ökat i antal fall jämfört med förra året. Det är rimligt att det har med sars-cov-2 att göra, det är inte så konstigt egentligen, vanlig Kawasaki är också virusutlöst, så det är inte så förvånande, säger han.

Läs också: Johnson & Johnson pausar vaccinprövningar

Fler fall i Sverige kommer

Peter Brodin berättar att det finns fall i Sverige där barn med covid-19 insjuknat med Kawasaki eller Kawasakiliknande sjukdom. Eftersom Sveriges smittspridning ligger några veckor efter Italiens utvecklingskurva tror han att fler barn kommer insjukna i Sverige framöver.

– Vi ligger ett antal veckor efter Italien, så vi förväntar oss att det kommer. Vi ser några fall, men det kommer att komma fler.

Varje vecka prata Petter Brodin med internationella kollegor och diskuterar de drabbade barnen och hur man bör anpassa behandlingarna. Men mer forskning behövs. 

– Vi behöver förstå varför de här barnen blir sjuka, och hur det skiljer sig från vanlig Kawasaki och hur vi ska behandla dem optimalt, det kommer vi lära oss de närmsta månaderna.

Läs också: Ny studie: Coronaviruset kan överleva 28 dagar på ytor

Petter Brodin har tillsammans med en forskargrupp startat studier i Sverige och han deltar även i internationell forskning.

Viktigt med rätt vård

Det finns ingen risk att barn med tidigare covid-19 som utvecklar Kawasakilinkande sjukdom inte upptäcks av sjukvården, enligt Petter Brodin. Han menar att barnen blir så pass sjuka att de på ett eller annat sätt kommer i kontakt med vården. För hälso- och sjukvårdspersonal är det viktigt att man kontaktar specialister på universitetsklinikerna för att diskutera hur patienten bör behandlas.

– Det handlar om att hitta de barnen som är svårt sjuka som vi kan ta hand om i tid och sätta in rätt behandling som immunmodulerar immunförsvaret på rätt sätt.

Kawasakis sjukdom är en akut febril vaskulitsjukdom som främst drabbar barn under fem år. Patienter drabbas av blodkärlsinflammation och feber ofta i kombination med utslag, buksmärta, hjärtproblem, och i vissa fall utvecklas det till ett toxic schock-liknande tillstånd. Under coronapandemin har barn upp till 15 år drabbats av den Kawasakilinkande sjukdomen vars symtombild påminner om den klassiska sjukomen på flera sätt, enligt Peter Brodin. 

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.083