23948sdkhjf

Samuel Lagercrantz: ”Flockimmunitet flockmentalitet och 22 forskare”

| Av Samuel Lagercrantz | Tipsa redaktionen

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

Historien om hur 22 forskare publicerade ett kritiskt debattinlägg, blev sågade av statsepidemiologen Anders Tegnell, fick löpa gatlopp i sociala medier och i vanlig press ett par dagar och senare fick en viss upprättelse som gick de flesta förbi har det redan skrivits mycket om. Men jag tycker ändå att det finns några aspekter som inte har blivit belysta och som är värda att diskutera – särskilt mot bakgrund av att de igår skrev ett nytt debattinlägg som säkert kommer att bli föremål för diskussion det också. Vi tar det från början.

Läs också: Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

22 forskare skrev en artikel på DN Debatt där de kritiserade den svenska coronastrategin. De ansåg att den inte är tillräckligt restriktiv. Forskarna hävdade att det dog tio gånger så många människor i Sverige som i Finland under en period på tre dygn under andra veckan i april. Enligt de siffror som de redovisade låg Sverige också betydligt högre än Norge och Danmark de aktuella dagarna och de uppgav även att det i Sverige till och med dog lite fler personer, sett till folkmängd, än i Italien under den aktuella perioden.

Utifrån sina påståenden ställde de krav. De ville att restauranger skulle stängas, att hela familjer skulle sättas i karantän om någon var smittad, att all vårdpersonal som arbetar med äldre skulle få adekvat skyddsutrustning och att all vårdpersonal skulle få testas för om de hade antikroppar för viruset.

Samma dag fick statsepidemiologen Anders Tegnell frågor om debattartikeln och påstod då att forskarna hade helt fel.

Kritiker som infektionsprofessorn Björn Olsen, en av de 22, och Anders Tegnell har hela tiden sagt emot varandra. Björn Olsen sa den 20 januari att det skulle bli en pandemi. Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell sa ungefär vid samma tidpunkt att det saknades bevis för att sjukdomen smittar mellan människor och att risken för att smittan sprids till Sverige är mycket låg. Några veckor senare tyckte Björn Olsen att man inte skulle åka till italienska alperna på sportlovet. Tegnell sa att det inte innebar någon risk att åka dit. Och så har det hållit på

Den stora frågan om hur Sverige bör agera, hur restriktiva åtgärderna bör vara var det förstås ingen som visste svaret på då och inte nu heller. Men forskarnas kritik grundar sig i en välmotiverad oro för äldre som är särskilt utsatta, för vårdpersonal som också är särskilt utsatta och för nära och kära.

I sociala medier och även i vanliga medier blev kritiken mot forskarna hård.

Framför allt var det ett tillägg som de gjorde, efter att Tegnell dömt ut deras artikel, som fick en del proffstyckare att gå i taket. Forskarna fick höra att de var alarmister, populister och att de var pinsamma. I en krönika på Expressens kultursida kallades Lena Einhorn, en av de 22, för en klassisk haverist och det stod att hon hade en nervös ”aggressiv energi”. Det kontrasterades mot Anders Tegnells förtroendeingivande lugn.

Det här var intressant för är det något som har kännetecknat den här debatten är det att många svenskar verkar vara mer intresserade av vem som är lugn, självsäker och har auktoritet än att vilja lyssna på olika argument.

Det som framfördes i sociala medier och i tidningsartiklar var att forskarna i sitt tillägg hade tagit tillbaka sina påståenden och att de borde skämmas för det. Man framhöll också att det fanns personer bland de som undertecknat som inte är forskare inom epidemiologi eller virologi och att de då använder sin forskarauktoritet ohederligt. De 22 anklagades också för att trixa och fuska med siffror.

Vi börjar med första. De skrev i tillägget att det viktiga för dem inte var de exakta siffrorna utan att visa på den principiella utvecklingen. Det behandlades som att de hade gjort en pudel (som om det i sig hade varit skamligt). Men forskarna tog aldrig tillbaka sina uppgifter utan var tydliga i tillägget med att de stod fast vid siffrorna från sina källor Världshälsoorganisationen, WHO, och den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Det andra argumentet, som gång på gång användes, var det om att att de 22 inte är experter inom området som de uttalade sig om. Bland de 22 finns till exempel Jonas Frisén som är en av Sveriges absolut främsta medicinska forskare, men inte någon expert på virussjukdomar. Å andra sidan fanns namnkunniga virologer, epidemiologer, infektionsläkare och en matematiker bland dem som undertecknat, vilket gör att jag tycker det är märkligt att de anklagades för att vilseleda med sina titlar. Det blev ännu konstigare när forskare som replikerade debattartikeln, utan att själva vara experter inom området, sedan användes som slagträ mot de 22. Och det av samma personer som nyss anklagat de 22 akademikerna för att sakna relevant expertkunskap.

En tredje märklighet med debatten var retoriken. Det var som att en del journalister tappade all sans. Det nationalistiska anslaget var tydligt. De 22 var ”en skam för Sverige” och de ägnade sig åt att ”destabilisera” myndigheter. Ibland lät det som Kina-TV, SVT:s tidigare satirprogram där den dåvarande statsministern Göran Persson omtalades som den goda och kloka landsfadern medan oppositionens företrädare fick epitet som lömska och folkfientliga. De 22 forskarna var hätska och hanterade fakta illa, hette det.

Det som handlade om hur forskarna hanterade siffror är förstås viktigt att diskutera. Hur mycket säger egentligen ett urval på tre dygn? Forskarna menar att de hade fått samma resultat om de valt en längre period, medan deras kritiker påstod att de vilseleder. Det fanns även andra möjliga felkällor, men det fanns det också i Folkhälsomyndighetens siffror och det som forskarna publicerade var knappast något forskningsfusk, som det ibland framställts som fast debattinlägget inte gjorde anspråk på att vara en vetenskaplig studie. Men metoden hade brister som behöver diskuteras. Det behövs det nästan alltid när det gäller siffror.

Hur var det då med siffrorna? Hade forskarna eller Folkhälsomyndigheten rätt? Expressen undersökte senare de tre aktuella dagarna och det visade sig att forskarna låg betydligt närmare sanningen än Folkhälsomyndigheten. Men det är inte det viktigaste här, det finns förstås också exempel på när kritiker av Folkhälsomyndigheten har haft fel. Min poäng är att påhopp alltid är sämre än saklig argumentation.

Lästips!

När jag för en månad sedan skrev om den här debatten var jag uppgiven över att det verkade som att väldigt många svenskar ansåg att kritiska forskare inte ska uttala sig i media om pandemin. Men nu har det skrivits flera artiklar som värnar om ett öppet samtal och diskussionen är mer nyanserad. Läs till exempel Medieombudsmannens Ola Sigvardssons kloka text i tidningen Journalisten om att journalistiken inte ska vara en megafon för myndigheter även om det är kristider. Statsvetaren Gina Gustavsson har skrivit bra i Washington Post om svensk coronanationalism. Mattias Svensson skrev på DN:s ledarsida om det hedervärda i att Umeå universitets rektor stått upp för forskarnas självklara rätt att skriva och debattera. Och i den här texten förklarar läkarstudenten Leo Segelmark vad som händer när personer med avvikande åsikter förlöjligas och hånas.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (3)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

FDA hittade nitrosaminföroreningar i diabetesläkemedel

Föroreningar med nitrosaminer hittades i metformin med förlängd frisättning.

Kemikalieinspektionen i topp i arbetsplatsranking

GSK producerar vaccinadjuvans mot coronavirus

1 miljard läkemedelsdoser ska förbättra immunförsvarets förutsättningar vid ett coronavirus-vaccin.

Krönika
Carolin Wiken: ”Guldålder av uppmärksamhet demokratiserar vetenskap”

Relevansen för begriplig vetenskapskommunikation har aldrig varit större, skriver Carolin Wiken, partner på Paues Åberg Communications, i en krönika.

Cytiva och Scilifelab i covid-samarbete

Cytiva låter sina anställda delta i en pilotstudie för covid-test som genomförs av forskare på Scilifelab. Hittills har endast en liten andel av företagets anställda testat positivt.

Nyhetsbrev

Apotea och Werlabs säljer antikroppstest för covid-19

Arkiv

Nu startar ombyggnation av Retziuslaboratoriet

Planen är att Campus Solna tillsammans med Hagastaden ska bli ett life science-mecka.

Plus

Jobb & Karriär
”Vi är fönstret mot framtiden”

I januari blev Frida Lawenius ny vice vd på branschorganisationen Sweden Bio. Vi träffade henne för ett samtal om life science, branschens möjligheter och utmaningar och om hur det var att kastas huvudstupa in i coronakaoset.

Finans
Finska Nanoform tar sikte på svenska börsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid (UPPDATERAD).

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

8

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Samuel Lagercrantz: ”Framgången kommer efter många misslyckanden”

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: ”Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt”

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.375