23948sdkhjf

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

| Av Veronica Alvarez | Tipsa redaktionen

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Enligt Folkhälsomyndighetens prognos skulle Sverige i början av maj ligga på 25-30 procent immunitet i befolkningen. Men siffror från Spanien, som hör till de hårdast drabbade länderna, visade i april en femprocentig immunitet i populationen vilket talar för att de höga siffrorna som Folkhälsomyndigheten uppskattade inte stämmer. En orsak till de missvisande prognoser som gjorts om covid-19 är enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, att man tittat på sars-cov-2 så som man ser på säsongsinfluensan. Men influensavirus passerar normalt befolkningen på tre månader. 

Läs också: Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

– Det är dags att ta av sig influensaglasögonen när det gäller den här smittan. Man får inte ha ett influensatänkande utan man måste tänka att det här är en annan typ av infektion som inte ligger som en bombmatta över hela samhället, utan den borrar ned sig i kluster, antingen i vissa områden, vissa befolkningsgrupper eller vissa företeelser i samhället som till exempel på äldreboenden eller sjukhus, säger Björn Olsen.

Flockimmunitet först om flera år

Frågan om när vi i Sverige kommer uppnå flockimmunitet har varit omdebatterad. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste sammanställning konstateras att en infektion av sars-cov-2 i olika grad ger antikroppar och sannolikt immunitet. Men immunitetsfrågan är ännu inte bevisad.

Enligt Björn Olsen vore det märkligt om sars-cov-2 skulle urskilja sig från andra virus då kroppen normalt sett skapar antikroppar och immunitet av en virusinfektion. Han menar att det är en utbredd paranoia som ligger bakom förvirringen.

– Problemet med enstaka rapporter om återinfekterade eller personer med avsaknad av antikroppar efter infektion är att de är anekdotiska men har blivit en slags allmän lag. Att sars-cov-2 skulle särskilja sig från andra coronavirus, det tror jag inte på. Jag tror att det istället kan förklaras med att det är en variation i en stor befolkningsgrupp, att vissa kommer utveckla immunitet väldigt raskt precis enligt skolboken, andra kommer avvika på något sätt och en del kanske får en antikroppsnivå som inte ens går att mäta, säger han och fortsätter: 

Läs också: Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

– Jag tror att det kommer ta flera år innan vi har flockimmunitet. Men det här kommer sjunka undan ändå, bland annat på grund av den sociala distanseringen. I Sverige kan det dock ta längre tid då vi är i en platåfas som pågått väldigt länge.

Sedan början av året har Björn Olsen nästan genomgående haft en annan syn på smittoläget jämfört med Folkhälsomyndigheten, något som konkretiserades i ett debattinlägg i Dagens Nyheter tillsammans med 21 andra forskare. Han sa redan i januari att det nya coronaviruset skulle komma att utvecklas till en pandemi, vid samma tidpunkt bedömde Folkhälsomyndigheten att sannolikheten var låg att viruset skulle komma till Sverige.

"Det blir ingen andra våg"

Nu hävdar infektionsprofessorn att det troligtvis inte kommer en andra våg av smittan, trots att man brukar tala om att pandemier går i vågor.

– Influensor går i vågor, men det är inte alls säkert att det blir en andra våg av det nya coronaviruset, det kommer bli utbrott, men de får inte samma intensitet som vi ser nu, säger Björn Olsen. 

Folkhälsomyndigheten har uttalat att det förmodligen kommer komma en andra våg av smittan i höst, varför skiljer sig era bilder åt? 

– Jag har också trott att det kan komma som en andra våg, men viruset har inte betett sig som ett influensavirus och det verkar inte vara särskilt mutationsbenäget heller. Den andra vågen i samband med exempelvis spanska sjukan berodde på att man fick genomgripande funktionella mutationer i viruset. Det muterade och ökade sin aggressivitet våldsamt, det berodde på en mängd olika faktorer. 

Läs också: Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Om sars-cov-2 skulle utveckla en funktionell mutation, som ökar aggressiviteten, skulle det leda till ett riktigt ”skitscenario”, menar han. 

– Det finns inga tecken i skyn på det nu utan det verkar vara väldigt stabilt. Virus kan gå tre vägar, antingen anpassade det sig efter den djurart den infekterar och blir då mildare. Eller så ligger det kvar på samma nivå hela tiden, rabies är ett exempel på det. Det tredje alternativet är att det kan bli aggressivare under resans gång, som spanska sjukan och vissa stammar av smittkoppsvirus till exempel.

Smittan kan avta till sommaren

Den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar på en minskad smittspridning i de värst drabbade storstadsregionerna. 

– Det kommer bli ett segt förlopp för oss tyvärr. Vi har valt en väg som skiljer sig från andra länder, och i de länderna sjunker smittspridningen mer dramatiskt. Siffrorna har börjat peka nedåt i Sverige, men vad händer om viruset plötsligt flyttar till en ny befolkningsgrupp som det inte varit hos tidigare, då kan man få en ökning av antal fall igen. 

Anders Tegnell har uttalat sig om att spridningen kommer avta till sommaren. Vad tror du?

– Jag tror också att det kommer avta till sommaren eftersom det då blir en mer naturlig distansering. Men det är inte alla som har turen att kunna sticka någon annanstans. Därför kan smittan mycket väl fortsätta i de härdar man har, till exempelvis på sjukhus men också i vissa utanförskapsområden. 

Vad hoppas du på för framöver? 

– Framförallt att man börjar övervaka mycket mer, både bland vilda och tama djur systematiskt och utnämner ett par problemorganismer som man letar efter. Övervakning kostar en spottstyver jämfört med att ta hand om en pandemi. Hittar man virus som börjar bete sig märkligt eller hoppar över artgränserna då ska man direkt sätta in åtgärder, säger han och fortsätter: 

– Det andra jag hoppas på är att vi långsiktigt forskar intensivare på vaccin och antivirala läkemedel. Den kanske viktigaste hörnstenen vid en pandemi är beredskap. Man kan inte hamna i en situation igen att provtagningspinnar eller ansiktsmasker tar slut eller helt enkelt inte finns. Det funkar inte. 

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (7)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Finans
Finska Nanoform tar sikte på Stockholmsbörsen

Nanotech-företaget Nanoform planerar att parallellnotera sig i Sverige och Finland och har som mål att ta in motsvarande 740 miljoner svenska kronor i bruttolikvid.

Mikrovågor ska leta brösttumörer

Diagnostiken av bröstcancer skulle kunna förbättras av mikrovågsteknik, anser forskare från Chalmers som arbetar med att ta fram en prototyp för tekniken.

Finans
Quiapeg planerar emission på närmare 38 miljoner kronor

Nyemitterade aktier och teckningsoptioner erbjuds i företrädesemissionen.

Jobb & Karriär
Medivir får ny vd

Det svenska läkemedelsföretaget Medivir har rekryterat Yilmaz Mahshid till ny vd.

Vaccinforskaren: "Det här viruset kommer inte att försvinna"

Trots att snabb vaccinutveckling kan innebära risker kommer nyttan av ett vaccin mot det nya coronaviruset förmodligen överväga riskerna, det menar Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet.

Ökad dödlighet av klorokin och hydroxyklorokin vid covid-19

Nyhetsbrev

Här är vaccinkandidaterna mot coronaviruset

Totalt finns det idag tio pågående kliniska studier om vaccinkandidater mot det nya coronaviruset.

Arkiv

Remdesivir förkortade vårdtid vid covid-19

Det antivirala läkemedlet remdesivir var bättre än placebo i att korta vårdtiden för svårt covid-19-sjuka, enligt studiedata som nu publicerats.

Jobb & Karriär
Ny chef på Bactiguard

I augusti tillträder Gabriella Björknert Caracciolo som ny CFO samt vice vd på Bactiguard.

7

Björn Olsen: "Det kommer nog ingen andra våg av covid-19"

Det är dags att sluta se på det nya coronaviruset som om det vore en influensa. Life Science Sweden har intervjuat infektionsprofessorn Björn Olsen om flockimmunitet och hur viruset kommer påverka oss i framtiden.

Fästingprotein prövas mot covid-19

Ett skotskt biotechföretag och forskare i Oxford har inlett ett samarbete för att ta reda på om ämnen som fästingar utsöndrar kan användas som behandling vid covid-19.

Ledare
Framgången kommer efter många misslyckanden

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Modernas covidvaccin visade positiva resultat

I en mindre studie bildades antikroppar hos studiedeltagare som fick pröva vaccinkandidaten mRNA-1273 mot covid-19.

Läkemedelsverket förbjuder ett till covidtest

Plus

De tar fram blodprov för pankreascancer

Efter sex års arbete ska företaget Immunovia i höst lansera sin teknik som syftar till att kunna identifiera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt stadium.

Krönika
Björn Arvidsson: "Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt"

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Krönika
Diagnostiken är mitt i händelsernas centrum

Intresset för diagnostik får inte svalna när coronapandemin väl är över, det skriver Therese Hazelius, vd för Swedish Labtech, i en krönika.

Röntgen visar hur coronaviruset förökar sig

3

Ledare
Flockimmunitet och flockmentalitet

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

Jobb & Karriär
Abigo får ny vd

Möjlig koppling mellan covid-19 och Kawasakiliknande sjukdom hos barn

Forskare i Italien har i en fallstudie sett att barn med tidigare covid-19-sjukdom insjuknat i en Kawasakiliknande-sjukdom. Flera forskare har noterat liknande händelser.

Column
Key lessons from global health research

The world will still face major challenges in the post Covid-19 pandemic, writes Giulia Gaudenzi at the KTH Division of Nanobiotechnology at Scilifelab, in a column.

Jobb & Karriär
Micropos får ny vd

Finans
Oasmia ska genomföra kostnadsbesparingar

Follicum söker internationellt patentskydd för kräm mot håravfall

Astra Zeneca tar tillbaka rättigheter till brazikumab

Dignitana tecknar avtal med Hartford HealthCare

Synartro genomför nyemission inför artrosstudie

Jobb & Karriär
Kancera rekryterar från Astra Zeneca

Fälttester för covid-19 ska utvärderas

Jobb & Karriär
Biopharma nyrekryterar

Jobb & Karriär
Xvivo byter vd

Hjärt-lungfonden stöder covidforskning

Vetenskapsrådet ska underlätta för fler kliniska studier mot coronaviruset

WWF ska kartlägga Astrazenecas vattenförvaltning

Helena Strigård: The rise of the community

Se alla Medlemsnytt

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Sänd till en kollega

0.134