23948sdkhjf

Flera svenska apotek säljer antikroppstester

Nu börjar även Kronans Apotek och Apotek Hjärtat att sälja och genomföra antikroppstester för covid-19.

Det började med att Apoteket tillsammans med Doktor24 började sälja antikroppstester online som sedan kan genomföras i tre butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Därefter kom Apotea och Wearlabs att sälja antikroppstester online som genomförs på laboratorium, något som Life Science Sweden rapporterat om.

Från och med idag, tisdag, erbjuder nu Kronans Apotek i Sandviken och Valbo, utanför Gävle, antikroppstester i sina butiker, meddelar apotekskedjan i ett pressmeddelande. Testerna som används heter Noviral, kostar cirka 600 kronor, och tas genom ett stick i fingret. Svaret får kunden efter 15 min. Testningen genomförs tillsammans med ICT Health Support. Planen är att öppna upp teststationer bland annat i Stockholm, Falun, Kungälv, Limhamn, Kalmar och Umeå.

Även Apotek Hjärtat planerar att börja med antikroppstestning i slutet av veckan på 21 apotek där vårdgivaren Min Doktor har kliniker, de finns i bland annat Stockholm, Göteborg, Umeå, Helsingborg och Västerås. Här kommer företagen använda fler olika tester, bland annat Noviral, men kostnaden för testerna är oklart, skriver Dagens Nyheter.

Oavsett testsvar rekommenderar båda apotekskedjorna att människor fortsätter följa myndigheternas rekommendationer. Statsepidemiologen Anders Tegnell avrådde senast förra veckan för att testa sig för antikroppar privat med argumentet att det inte finns tillräckligt med kunskap för att veta hur man ska tolka svaren på individnivå. Det handlar framförallt om att innebörden av en eventuell immunitet för individen är oklart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109