23948sdkhjf

Björn Arvidsson: Det ska vara lätt att göra rätt

| Av Björn Arvidsson | Tipsa redaktionen

Små och medelstora life science-företag möter många utmaningar på sin utvecklingsresa, där samverkan med våra myndigheter inte borde bidra till utmaningarna, utan tvärtom skapa möjligheter för dem. Det skriver STUNS Life science verksamhetschef Björn Arvidsson.

Life science är verkligen ett styrkeområde för Sverige. Näst efter trä- och pappersindustrin står life science för den bästa nettohandelsbalansen. Det innebär att vi exporterar life science för ett högre värde än vi importerar detsamma. Således bidrar life science med stora intäkter till landet. Samtidigt har life science ett högt förädlingsvärde, där varje investerad krona genererar betydligt större återbäring.

Sverige har också ett starkt arv inom området som börjar redan med etableringen av våra universitet där biologi, medicin och teknik varit tongivande. I modern tid har man sett frukterna av universitetens utbildning och forskning genom etableringar av stora företag som Pharmacia och Astra Zeneca. I kölvattnet av dessa framsteg har vi skapat en mylla av små- och medelstora life science företag som ska ta stafettpinnen och leverera framtida intäkter till Sverige.

Life science är däremot en hårt reglerad bransch. Det är inte längre bara läkemedel som behöver framhäva starka evidens för sin nytta, utan även medicinsk teknik och diagnostik blir mer reglerat. Vi ser flera kommande direktiv och förordningar från EU och trenden är så tydlig att vi kan förvänta oss en fortsatt ökning framöver.

Komplexiteten ökar samtidigt genom tvärdisciplinära framsteg. Vi talar om companion diagnostics, precisionsmedicin, e-hälsa och kombinationer av läkemedel - även från olika utvecklare.

Här behöver vi göra det enklare för små- och medelstora företag som inte har i närheten samma resurser som de stora företagen. Det kan gälla resurser i form av personal, kompetens, budget och erfarenheter.

Utveckling av produkter och tjänster inom life science är kostsamt. I tidigt skede finns begränsat med pengar för företagen och fördröjningar samt oförutsägbara eller onödiga kostnader slår hårt mot redan tajta budgetar och högt satta mål.

Vi vill att framgången för svensk life science ska ses som ett samskapande. Där samhällets behov och de som ska möta dem ser ett gemensamt mål i att arbeta tillsammans, sänka trösklar och kapa ledtider. Myndigheterna som ger företagen möjligheten att pröva sina produkter behöver arbeta mer proaktivt och progressivt för att säkerställa att Sverige kan räkna med fortsatta intäkter från life science-sektorn.

I sin instruktion till Läkemedelsverket (2020:57) definierar regeringen under §5 att “Läkemdelsverket ska inom ramen för sitt verksamhetsområde främja innovation och livsvetenskap (life science) genom att arbeta för god tillgång till och adekvat användning av nya effektiva produkter.”

Därför vill vi se att myndigheternas förmåga att bistå och hjälpa små- och medelstora life science-företag sker genom samskapande i egenskap att företagen ska kunna göra rätt och snabbt kunna pröva sina produkter och tjänster för att komma vidare i sin utveckling. Detta är helt avgörande för att vi ska kunna få fram nya starka life science-företag. Informationsutbyten, rådgivning och en översyn om hur vi kommer över avgifter som skapar trösklar är några av de frågor som omedelbart behöver beaktas.

Det som är bra för life science är bra för Sverige - och det ska vara lätt att göra rätt.

**

Detta var pitchen för det vinnande bidraget i SwedenBIO Hack 2020 den 2 juni, där Sveriges life science-starka noder hade genomfört lokala hack på relevanta och viktiga områden för life science-sektorn. Just detta hack genomförde Björn Arvidsson i samarbete med Marie Gårdmark, vd RegSmart, och Arvid Söderhäll, vd Empros Pharma.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

LSS in English
Marie Gårdmark: Do EMA and FDA talk to each other?

Of course they do! The collaboration started already in 2003, writes Marie Gårdmark in a column.

2

Ledare
Samuel Lagercrantz: Bergström bra val som vaccinsamordnare

Valet av Richard Bergström som vaccinsamordnare för covid-19 är glädjande, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz i en kommentar till gårdagens besked.

Krönika
Björn Arvidsson: Det ska vara lätt att göra rätt

Små och medelstora life science-företag möter många utmaningar på sin utvecklingsresa, där samverkan med våra myndigheter inte borde bidra till utmaningarna, utan tvärtom skapa möjligheter för dem. Det skriver STUNS Life science verksamhetschef Björn Arvidsson.

Krönika
Carolin Wiken: Guldålder av uppmärksamhet demokratiserar vetenskap

Relevansen för begriplig vetenskapskommunikation har aldrig varit större, skriver Carolin Wiken, partner på Paues Åberg Communications, i en krönika.

Ledare
Samuel Lagercrantz: Framgången kommer efter många misslyckanden

De allra flesta av de idéer och strategier mot covid-19 som man nu jobbar med kommer att gå i stöpet, men det kan räcka med att en enda fungerar, skriver Samuel Lagercrantz.

Nyhetsbrev

Krönika
Björn Arvidsson: Kriser visar vad som är viktigt - på riktigt

Vore det inte fantastiskt att låta de privata aktörerna i större utsträckning bidra till att lösa samhällets utmaningar, skriver Björn Arvidsson, verksamhetsledare för STUNS Life Science, i en krönika.

Arkiv

Krönika
Therese Hazelius: Diagnostiken är mitt i händelsernas centrum

Intresset för diagnostik får inte svalna när coronapandemin väl är över, det skriver Therese Hazelius, vd för Swedish Labtech, i en krönika.

3

Ledare
Samuel Lagercrantz: Flockimmunitet flockmentalitet och 22 forskare

Reaktionerna som följde på de 22 forskarnas förra debattinlägg lät ibland som tagna från satirprogrammet Kina-TV, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz som gör en tillbakablick.

LSS in English
Giulia Gaudenzi: ”Key lessons from global health research”

The world will still face major challenges in the post Covid-19 pandemic, writes Giulia Gaudenzi at the KTH Division of Nanobiotechnology at Scilifelab, in a column.

3

Krönika
Anna Törner: När faran slår till visar sig vårt innersta jag

Coronapandemin fyller alla kriterier för att klassas som en ”svart svan”, skriver Anna Törner i en krönika.

2

Ledare
Samuel Lagercrantz: Se upp också med de fina tidskrifterna

Kvalitet och anseende går inte alltid hand i hand. Samuel Lagercrantz skriver om högstatustidskrifter och hype i journalistik och vetenskap.

Se alla Medlemsnytt

Cobra signs supply agreement with AstraZeneca

Ny medarbetare till PharmaRelations i Norge

PharmaRelations stärker upp med ny konsultchef

Join us for a webinar on confocal microscopy!

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Improve your metrology skills, also @home.

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Cleaning and Disinfecting Microscope and Optical Components

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Are you working from home?

Busch Vacuum Solutions levererar till sjukhustrailers i USA

Centralisering av vakuum från Busch Vacuum Solutions

Increase efficiency in the lab!

Verifiering vid tillverkning av Ventilatorer

Busch levererar vakuumsystem till akutsjukhus i Madrid

Samarbete mellan Busch i Schweiz och Frankrike mot Corona

Rening av gaser med vakuumteknik från Busch Vacuum Solutions

Optimize measurement plans remotely with free ZEISS CALYPSO

Find what you need from the ZEISS Industrial Quality world.

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Ny Country Manager PharmaRelations Norge

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Last week, we introduced ZEISS Lightsheet 7.

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Sänd till en kollega

0.346