23948sdkhjf

Lancet drar tillbaka stor studie om malariamedel mot covid-19

Den mycket uppmärksammade studie som pekade på ökad dödlighet bland patienter som fått malarialäkemedel mot covid-19 har dragits in.

För ett par veckor sedan publicerade tidskriften Lancet en stor studie som pekade på ökad dödlighet och allvarliga hjärtbiverkningar för patienter med covid-19 som behandlades med malarialäkemedel. Studien fick stort genomslag, bland annat då de två läkemedel som studerats, klorokin och hydroxiklorokin, hör till de behandlingar som WHO har valt ut att stödja forskning om. Malariamedicinerna har också uppmärksammats för att USA:s president Donald Trump uppgett att han tar dem för att förebygga covid-19.

Som en följd av Lancet-studien stoppade WHO tillfälligt sitt stöd till forskning om preparaten. Men studien möttes snart av hård kritik och över 100 forskare och läkare skrev ett öppet brev till Lancet där de ifrågasatte metoden, något som Life Science Sweden rapporterat om tidigare. En del i kritiken handlar om att det inte framgår vilka sjukhus som patientdata är hämtade från. Det företag, Surgisphere, som tillhandahållit data har blivit kraftigt ifrågasatt. En annan kritik är att de dödstal som anges i studien bedömts som orimliga.

Studien har nu dragits tillbaka av Lancet på tre av studieförfattarnas begäran. Den fjärde medförfattaren är Surgispheres vd Dr. Sapan S. Desai som hittills avböjt att kommentera kritiken.

Läs också: ”Se upp också med de fina tidskrifterna”

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11