23948sdkhjf

Folkhälsomyndigheten ger ut vägledning för antikroppstester

Myndigheten har publicerat ett samlat kompendium med vägledning till de som erbjuder antikroppstester.

Det finns två typer av antikroppstester, snabbtester som tas genom stick i fingret och laboratoriebaserade tester där man använder blodprov som tas från venen i armvecket. Folkhälsomyndighetens nya vägledning vänder sig till de verksamheter som erbjuder något av dessa antikroppstester till både grupper och individer. 

I den nya vägledningen finns olika räkneexempel som visar hur provresultaten varierar utifrån testets specificitet, träffsäkerheten, samt förekomsten av antikroppar i befolkningen. 

Myndigheter skriver i ett pressmeddelande att analysresultaten bidrar med viktig information om pandemins utbredning, men när det gäller resultat på individnivå bör testerna användas med försiktighet. 

– När antikroppstester används för att ge resultat på individnivå krävs det att testets specificitet, träffsäkerhet, är mycket hög. Annars är risken stor att en del av de positiva resultaten är falskt positiva, och att personen då tror att den har antikroppar fast så inte är fallet, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell, i ett uttalande. 

Folkhälsomyndihgeten poängterar att man i nuläget inte känner till i vilken utsträckning som förekomsten av antikroppar betyder att man är immun, inte heller hur längre immuniteten håller i sig. 

Läs med om vägledningen här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116