23948sdkhjf

Gileads besked – så mycket kommer remdesivir kosta

Priset för att behandla en covid-19-patient med remdesvir landar på 21 800 kronor. – Det är lite lägre än vad jag trodde, säger Anders Sönnerborg till Life Science Sweden.

Förra veckan kom rekommendationen från EMA:s vetenskapliga kommitté, CHMP, att remdesivir bör godkännas för behandling av covid-19-patienter med lunginflammation i behov av syrgas. 

Under hela coronapandemin har det diskuterats vad priset för ett läkemedel med bevisad effekt på covid-19 skulle kosta på världsmarknaden. Nu redogör Gilead Sciences, företaget bakom det experimentella läkemedlet remdesivir, för sin prissättning i ett öppet brev. Priset blir det samma för samtliga i-länder, 390 dollar per flaska, motsvarande 3 600 svenska kronor. För totalt fem dagars behandling med sex injektionsflaskor landar den totala behandlingskostnaden på 2 340 dollar per patient, motsvarande 21 800 kronor. Orsaken till det fasta priset är att de vill undvika förhandlingar med varje enskilt land. 

– Vår utmaning blir att hitta de patienter där det verkligen har stor betydelse, där ligger problemet ur ett hälsoekonomiskt perspektiv, säger professor Anders Sönnerborg vid Karolinska Institutet. 

Mindre nytta för svårt sjuka

När det kommer till frågan om vilka patienter som bör behandlas kan man enligt Anders Sönnerborg endast luta sig mot den amerikanska NIAID-studien. Där pekade resultaten på en förkortad vårdtid med fyra dagar för inlagda covid-19-patienter på sjukhus. Svårigheten är att det finns en stor variation av vårdbehovet hos de som är inlagda på svenska vårdavdelningar. Vissa patienter behöver endast några få liter syrgas medan andra behöver mer och blir mer långvariga. 

– Det gäller att hitta patienterna som kommer bli långliggare och svårt sjuka, men inte för svårt sjuka. För de svårast sjuka i behov av intensivvård och respirator har ingen studie visat att remdesivir är av stort värde.

Lägre pris i u-länder

I utvecklingsländer kommer priset per injektionsflaska vara lägre än för i-länderna. Gilead har ingått avtal med tillverkare av generika som ska leverera läkemedlet till en väsentligt lägre kostnad. Anledningen till de olika prissättningarna beror enligt företaget på att de vill göra läkemedelsbehandlingen tillgänglig för så många som möjligt. Bara i USA uppskattar läkemedelsföretaget att innan året är slut kommer de ha levererat omkring 1 miljard doser. 

USA kan ha köpt upp all remdesivir

Enligt uppgifter till The Guardian i tisdags ska USA ha köpt upp hela Gileads lager med remdesivir samt produktionen under juli månad. Dessutom ska de ha lagt beslag på 90 procent av produktionen i augusti och september. Världshälsoorganisationen, WHO, meddelade under en presskonferens under onsdagen att de kände till medieuppgifterna och att de arbetar för att få uppgifterna bekräftade av Gilead. 

Texten har uppdaterats. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078