23948sdkhjf

Hansa Biopharma går in i en ny fas

Lundaföretaget Hansa Biopharma har under sommaren fått tummen upp för sitt transplantationsläkemedel, gjort en nyemission och skrivit avtal med genteknikbolaget Sarepta.

Det är ovanligt att biotechföretag lyckas med att utveckla ett läkemedel från scratch och sedan komma så långt att de själva lanserar och marknadsför läkemedlet. Hansa Biopharma har snart gjort den resan.

I slutet av juni gav den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté ett positivt utlåtande om Hansas läkemedel för njurtransplantation Idefirix (imlifidase). Ett formellt godkännande väntas komma de närmaste månaderna.

– Vi har förberett oss för det här och räknar med att kunna påbörja lanseringen någon gång under det fjärde kvartalet i år, säger Søren Tulstrup, vd för Hansa Biopharma, till Life Science Sweden.

Idefirix är utvecklat för patienter med njursjukdom som inte kan få organtransplantation för att de löper extra stor risk för avstötning. Läkemedlet är riktat mot antikroppar för att hämma immunresponsen som gör transplantation omöjlig.

– Det finns tusentals patienter som inte kan få njurtransplantation idag, men är i stort behov av det. Förhoppningsvis kommer många av de patienterna få tillgång till vårt läkemedel och bli hjälpta av det, säger Søren Tulstrup.

Under sommaren slöt Hansa också ett avtal med amerikanska Sarepta Therapeutics. Avtalet innebär att Sarepta får utveckla och kommersialisera imlifidase som förbehandling inför de genterapier som Sarepta utvecklar för Duchennes muskeldystrofi (DMD) och Limb-girdle muskeldystrofi (LGMD).

En ytterligare viktig händelse för Hansa under sommaren är att företaget har gjort en nyemission av stamaktier som innebär ett tillskott på 1,1 miljarder kronor till bolaget. Kapitalet ska dels användas till lanseringen av Idefirix, dels till forskning och utveckling av läkemedel.

– Vi arbetar med att utveckla Idefirix för flera andra indikationer. Vi tror att läkemedlet kan vara en viktig hjälp även inför transplantation av hjärta och lunga och kanske också benmärg, säger Søren Tulstrup.

Hansa Biopharma testar också just nu imlifidase mot den ytterst ovanliga autoimmuna sjukdomen Goodpastures syndrom i fas II-studier. Företaget arbetar även med behandlingar av andra sällsynta sjukdomar i klinisk fas och har läkemedel mot cancer i preklinisk fas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078