23948sdkhjf

Läkemedel mot reumatism kortade vårdtid för svårt covidsjuka

En studie från Karolinska pekar på positiva resultat för ett läkemedel mot ledgångsreumatism som testas mot covid-19. En tidigare studie från Roche kunde däremot inte fastställa statistiskt signifikant förbättring.

Tocilizumab (Actemra/Roactemra) som normalt används mot ledgångsreumatism är ett av de många läkemedel som prövas mot covid-19. Förra veckan presenterade Roche resultat från sin fas III-studie på läkemedlet. I studien uppnåddes inte det primära effektmåttet att minska dödlighet i virussjukdomen. Vårdtiden förkortades, men de resultaten var inte signifikanta.

Igår, måndag, publicerade forskare vid Karolinska institutet en studie på samma läkemedel som visade mer lovande resultat.

– Vi ser att tocelizumab förkortade den totala vårdtiden och inte var förenat med allvarliga biverkningar i den grupp patienter som har deltagit i studien, säger Piotr Nowak forskare vid Karolinska institutet och infektionsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Hur ser du på att era resultat skiljer sig från de resultat som Roche presenterade?

– I vår studie studerades endast patienter med svårt covid-19 som fick intensivvård. I Roche studie var inklusionskriterierna bredare och det är sannolikt att patienterna som deltog i den var mindre sjuka, även om jag inte vet det säkert eftersom deras studie inte är publicerad i någon tidskrift än.

Han tycker inte att skillnaderna i resultat bör överdrivas.

– Vi kunde inte heller se minskad dödlighet och de ser i likhet med oss att tiden på sjukhus kortas även om de inte fick signifikanta resultat i det avseendet.

Roche har meddelat att de kommer att fortsätta att pröva tocilizumab mot covid-19 i andra behandlingssituationer och som kombination med antivirala läkemedel.

Studien från Karolinska är publicerad i Journal of Internal Medicine och är en retrospektiv studie där 87 patienter deltagit. 29 av patienterna fick tocilizumab och dessa hade en signifikant kortare vårdtid och tid i respirator än de övriga patienterna.

Piotr Nowak berättar att Karolinska institutet nu har påbörjat en större randomiserad studie där en grupp patienter får tocilizumab. Ytterligare två grupper ingår i den studien där en får det immundämpande läkemedlet anakinra (Kineret) och en tredje grupp får standardbehandling. Studien är nationell och genomförs i samarbete med andra svenska universitet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062