23948sdkhjf

Studie: Tidigare förkylning kan ha skyddat mot covid-19

Resultat från en ny studie pekar på att en del av befolkningen kan ha ett vilande immunförsvar mot covid-19 tack vare tidigare infektion av andra coronavirus.

I början av sommaren presenterade Karolinska institutet preliminära resultat där mellan 20 och 50 procent av studiedeltagarna som inte utsatts för sars-cov-2 ändå visade sig bära på T-celler som kunde känna igen och svara på viruset. Något som också kallas minnes-T-celler och är en del av vårt immunförsvar. Hypotesen var då att deltagarna tidigare varit smittade av andra coronavirus som orsakar förkylning och att de på så sätt har kvar ett T-cells-försvar mot dem, som även kan reagera på covid-19. Men forskarna behövde säkerställa att proverna inte kom från personer som kan ha varit utsatta för covid-19. 

I den nu aktuella studien använde därför forskarna prover från längre tillbaka i tiden, mellan 2015 till 2018, då sjukdomen covid-19 inte fanns. I en artikel i Science presenterar nu de amerikanska forskarna resultatat där man hittat T-celler som reagerade på både virussekvenser hos mildare förkylningsvirus och sars-cov-2, skriver Sveriges Radio

Forskarna tolkar resultaten som att en del av befolkningen bär på ett vilande immunförsvar, om de tidigare haft en förkylning orsakad av en mildare typ av coronavirus. Det vilande immunförsvaret kan på så sätt ha gett dem ett skydd så att de inte drabbas lika hårt av covid-19.

Läs studien här:

J. Mateus, m.fl. Selective and cross-reactive SARS-CoV-2 T cell epitopes in unexposed humans. Science, Publicerad online 4 augusti, DOI. 10.1126

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109