23948sdkhjf

Nya resultat om immunförsvarets reaktion vid svår covid-19

Forskare har identifierat flera celltyper som är centrala vid immunförsvarets reaktion vid covid-19.

I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Cell Reports Medicine har några forskare från bland annat Karolinska institutet presenterat resultat från en studie om immunförsvarets roll under en svår covid-19-infektion. Mer exakt har de identifierat flera celltyper som har en central funktion i immunförsvarets reaktion på det nya coronaviruset samt överreaktion vid svår sjukdom. Petter Brodin är läkare och forskare i immunologi vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet och är den som lett studien. 

– De här fynden är värdefulla för att vi bättre ska kunna utvärdera patienter i kliniken, men också för utvecklingen av nya behandlingar som modulerar och lindrar immunförsvarets överreaktion vid svår covid-19, säger han i ett pressmeddelande. 

Prover från svårt sjuka covid-19-patienter i Helsingfors har analyserats vid Science for Life Laboratory, Scilifelab, i Solna. Där använde forskarna avancerade tekniker för att analysera hela immunsystemets sammansättning och funktion och använde flera olika blodprover från samma patient upp till 14 gånger.

– Detta har möjliggjort en ovanligt noggrann analys av immunsystemets aktivering vid svår covid-19. Vi har beskrivit flera nya detaljer i immunförsvarets reaktion på viruset och överreaktion vid svår sjukdom, säger Petter Brodin.

Enligt forskarna pekar resultaten på att eosinofiler, en typ av vit blodkropp, spelar en viktig roll vid covid-19. Eosinofiler är väldokumenterade vid astma men har en mindre välkänd roll i virusinfektioner i lungan. Cellerna expanderar i blodet precis innan patienternas lungfunktion förvärras och utvecklar Acute Respiratory Distress Syndrome, ARDS, och hyperinflammation i lungan. Basofilerna, en annan typ av vit blodkropp, tycks spela en roll i utvecklingen av ett effektivt antikroppssvar under infektionen.

I studien har forskarna även kartlagt hur immunsystemet återhämtar sig hos de patienter som blir bättre efter svår covid-19.

Läs studien här: 

Lucie Rodriguez, m.fl. Systems-level immunomonitoring from acute to recovery phase of severe COVID-19, Cell Reports Medicine, publicerad online 5 augusti 2020, DOI: 10.1016/j.xcrm.2020.100078.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111