23948sdkhjf

Pfizer ska tillverka remdesivir åt Gilead

Gilead vill öka produktionen och tillgången på det läkemedlet med bevisad effekt på covid-19.

I ett pressmeddelande skriver Pfizer att de förpliktat sig att producera remdesivir (Veklury) åt Gilead Science under flera år framöver. Det är Gilead Science som ligger bakom remdesivir. I en randomiserad dubbelblind studie förkortades vårdtiden med fyra dagar jämfört med placebogruppen när läkemedlet användes, något som Life Science Sweden tidigare rapporterat om.

Trycket på Gileads produktion av remdesivir har varit hårt ända sedan läkemedlet godkändes för behandling av covid-19-sjuka i Europa i början av juli. I samma veva köpte den amerikanska regeringen upp nästan hela företagets lager av läkemedelet samt säkrade större delen av produktionen i tre månader framöver. 

I slutet av juli meddelade Gilead att de arbetar för att hitta produktionspartners i Nordamerika, Asien och Europa för att komplettera den interna tillverkningen av remdesivir. Pfizers produktion av remdesivir kommer ske på företagets fabrik McPherson i Kansas, USA.

– Pfizers avtal med Gilead är ett utmärkt exempel på medlemmar i innovationsekosystemet som arbetar tillsammans för att leverera medicinska lösningar, säger Albert Bourla, ordförande och verkställande direktör på Pfizer i ett pressmeddelande.

Gilead Science har tidigare meddelat att företaget hoppas kunna tillverka mer än 2 miljoner behandlingskurer fram till slutet av året och ytterligare flera miljoner under 2021. Hittills har regionerna i Sverige fått klara sig på donationer som läkemedelsföretaget skänkt till flera länder. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094